Tornaveu
Doble homenatge al mestre Clavé al cementiri de Poblenou i a Montserrat
La diada de Tots Sants, els cors de Clavé tornaran al Cementiri Vell de Poblenou de Barcelona per retre el seu tradicional homenatge al mestre i compositor barceloní. Amb una ofrena floral i un recital coral, serà la primera actuació dels cors ja sense restriccions, que reunirà una desena d’entitats claverianes d’arreu de Catalunya i membres de Federació dels Cors de Clavé. Dissabte, l’homenatge es traslladarà Montserrat, en un acte que vol recuperar una popular romeria dels cors al camí dels Degotalls.

Després que la pandèmia obligués a celebrar una diada de Tots Sants reduïda i en gran part a les xarxes, l’acte recupera enguany el format tradicional i també el retrobament amb el públic. La celebració començarà a les 11 h del matí amb la processó d’estendards, portades per una desena d’entitats corals de la federació, que es concentraran davant la tomba del mestre Clavé on faran una ofrena floral i un recital, a càrrec de l’Agrupació Coral La Pau de Barcelona.

Bruno Nájera, el president de la Federació de Cors de Clavé, explica que l’acte és un homenatge a la memòria d’Anselm Clavé però també a tots els cantaires i claverians traspassats aquest any. Així, aquest any hi haurà un record especial a Joan Hugué i Rovirosa, qui va presidir la Federació de Cors de Clavé entre els 1985 i 1989, i també a Marta Ferrer-Clavé Vidal, rebesneta de Josep Anselm Clavé i última descendent de la família. Nájera, qui recorda que justament fa un any va entrevistar-la per a Tornaveu, destaca el seu caràcter “optimista” i “el seu gran amor pel llegat musical de la seva família”.

Recuperació de la romeria de cors de Clavé a Montserrat

A aquest In Memoriam de Tots Sants li seguirà, el dissabte 6, un altre homenatge, en aquesta ocasió al camí dels Degotalls de Montserrat. Es tracta d’un passeig que antigament portava al pelegrí des de Monistrol al monestir, i que era punt de sortida del camí de Sant Jaume. Al llarg del camí s’aixequen nombrosos monuments a artistes, entre ells, un dedicat a Anselm Clavé: per això en aquest punt va ser escenari de nombroses romeries i trobades de cors claverians des de mitjans del segle XX, i l’any 1981 d’un Aplec amb motiu del Centenari de la Proclamació de la Mare de Déu de Montserrat com a patrona de Catalunya.

Ara la Federació vol recuperar aquesta tradició. La del dissabte serà una “prova pilot”, amb cantaires de cinc corals de la Unió de Corals de la Gent Gran de Badalona, que faran una cantada conjunta davant del monument del músic, a les 12 del migdia. Però la intenció és poder celebrar aquesta tradició cada any i de poder convertir-la, el 2025, amb ocasió del Mil·lenari de Montserrat, en “una romeria dels Cors de Clavé, omplint la gran plaça amb una gran cantada més de 500 persones”, explica Nájera.

El president dels cors de Clavé destaca que, “després del sotrac de la cultura popular”, és més necessari que mai “recuperar i revitalitzar les tradicions del cant coral i de la cultura popular perquè no es perdin”, i assegura que la federació vol ser “capdavantera en aquesta tasca”.

Aquestes activitats s’emmarquen a més en els actes de celebració del bicentenari del naixement del mestre Josep Anselm Clavé, el 2024, any que la Federació vol convertir en Any Clavé a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa