Tornaveu
5 de març, inauguració de l’Any Joan Tomàs

La inauguració de l’Any Joan Tomàs, divendres 5 de març al Centre Artesà Tradicionarius, comptarà amb la conferència El Mestre Joan Tomàs i la cançó popular catalana, a càrrec de Liliana Tomàs, comissaria de l’Any Tomàs i neta de l’homenatjat. A més, es presentarà l’exposició itinerant Músic de tot cor, comissariada per la mateixa Liliana Tomàs.

Com no podia ser d’una altra manera, l’acte culminarà amb una selecció de cançons recollides pel musicòleg. En el marc dels festivals Tradicionarius i Barnasants, s’estrenarà l’espectacle “Que les cançons tornin al poble i que el poble les canti”, coordinat per l’acordionista Carles Belda, i que també comptarà amb l’actuació de Gisela Bellsolà (veu) i Sandra Monfort (guitarra i veu).

Una vida dedicada a la música popular

Joan Tomàs (Barcelona, 1896-1967) va aconseguir recollir més de deu mil melodies tradicionalment, actualment custodiades a l’arxiu de la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Una ingent recerca que va quedar ben reflectida en l’Obra del Cançoner Popular, del qual en va ser el màxim col·laborador, però també en altres obres de referència folklòriques, començant pel Costumari Català de Joan Amades. Tomàs també va treballar en la secció de folklore de l’Institut de Musicologia del CSIC.

Per Tomàs, la investigació i la divulgació eren àmbits de treball complementaris. Lluny de limitar-se a recollir cançons, va harmonitzar-les i promoure a través de la vintena de corals que vintena que va dirigir. En aquest sentit, cal destacar el seu lideratge en la introducció del mètode d’ensenyament Dalcroze a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa