Tornaveu
Viatge a la vida i miracles de la Mulassa de Barcelona

La seva història es remunta a l’any 1601, quan els barcelonins la van veure per primera vegada. Era la Mulassa de Barcelona, i es va exhibir durant les festes de canonització de Sant Ramon de Penyafort, i no passava de ser una simple carcassa formada per una bóta amb el cos cobert amb una tela. El gremi de paraires, que tenia capella a Santa Maria del Pi, s’encarregava de custodiar-la i de fer-la participar en tots els actes. I fins avui, que han passat més de quatre segles i s’ha consolidat com un dels elements del bestiari històric i del seguici popular de Barcelona més important i estimat. Participa en nombrosos actes protocol·laris, ocasions en què porta un ram de flors a la boca o una garlanda floral al coll, però també es deixa veure en correfocs traient foc per la boca.

Tot i sobreviure a diversos períodes històrics, amb restricció de privilegis a partir dels decrets de Nova Planta i fins al punt que el 1812 se’n perden les referències, la Mulassa mai no ha mort del tot, i l’any 1988, en el marc del projecte de recuperació de la imatgeria festiva de la Ciutat Vella, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi va decidir fer una nova mulassa com la que havia passejat segles enrere per la ciutat, però amb una imatge més realista. I el 2005 se’n va fer una rèplica que ara tots els barcelonins gaudeixen.

I per qui vulgui endinsar-se en la seva història, no es pot perdre l’exposició ‘La Mulassa de Barcelona: 450 anys’, que es pot visitar des d’aquest dijous 3 de maig a la Casa dels Entremesos, en el marc de les activitats que ha organitzat per al 2018 l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi per celebrar l’efemèride. En Nico Alonso, membre d’aquesta associació, explica a Tornaveu que en aquesta mostra proposen al visitant “un viatge i descoberta d’un munt d’anècdotes i peripècies que ha viscut la Mulassa al llarg de la seva vida, descobrint, per exemple, les prohibicions reials, les seves absències durant molts anys o la seva renaixença l’any 1988”. L’exposició, que Alonso recomana “visitar amb tota la família, perquè grans i petits tenen molts elements per gaudir-la”, és també un homenatge a la figura de la Mulassa, que es considera la figura més boja i entremaliada del bestiari de la ciutat, i “aconsegueix que el visitant tingui la sensació que es troba immers en una festa major”.

L’exposició compta també amb un audiovisual, La Mulassa amunt i avall, que és el primer recull de vídeos de les sortides de la Mulassa, i també es podrà veure “una paret de més de 3 metres on hi apareixen gairebé un centenar d’imatges de mulasses d’arreu dels Països Catalans”. “Un cens que ha estat gràcies a la col·laboració de Ramon Saumell i Josep Lluís Badal”, afegeix Nico Alonso. Un dels punts forts de la mostra són els molts elements tangibles que es podran contemplar, des de l’esbós original de la figura actual fins a diferents elements que la Mulassa ha dut al llarg dels anys. A més, la sala serà presidida per la figura original de la Mulassa, que per primer cop en molts anys es veurà exposada fora de la Basílica de Santa Maria del Pi.

L’exposició és una coproducció entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i es podrà visitar fins al 8 de juliol a la Casa dels Entremesos de dimarts a dissabte (de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 19.00) i els diumenges (d’11.00 a 14.00).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa