No sabem si amb l’acumulació n’hi ha prou per dotar de veritat un tòpic, però el cert és que a la notícia trista i recent del tancament per jubilació de la botiga barcelonina Ingenio, dedicada a la imatgeria festiva, l’acompanya una de més positiva. La Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya, juntament amb el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat han impulsat un curs de professionalització de l’ofici d’imatgeria festiva, que 18 alumnes han cursat al llarg del 2015 a l’Escola Massana i que ha començat a donar els seus fruits.
I els fruits, o millor dit, les imatges nascudes al llarg del curs es podran veure fins al 13 de març a l’exposició Nova generació d’Escultors de la Festa. Les 18 obres que s’hi exposen (una per alumne) han estat la concreció dels estudis a l’Escola Massana, impartits per mestres artesans en imatgeria festiva, escultors, mestres fallers, tècnics professionals del sector, que han ensenyat l’ofici amb una transmissió dels valors propis de mestre a aprenent. A més s’ha apostat per l’aprenentatge pràctic del taller lligat a continguts tradicionals i innovadors de tècniques, materials i processos específics i capdavanters de l’ofici.
Innovació i tradició
Els alumnes han anat més enllà del vell dilema, i han creat obres moltes d’elles innovadores però sempre amb les arrels subjectes a la tradició. A tall d’exemple, a l’exposició hi trobarem les figures següents: Cleopatra de Jordi Arnau, Espasa Pere Berenguer de Vilafranca d’Aleix A. Vall – Amics dels Gegants de Montblanc, La Llúdriga de Sant Adrià de Besós de Marta Archilés, La Mulassa de Gerard Fernández i, entre d’altres, la Pipi Langstrump d’Eloi Linuesa.