Tornaveu
Recuperar i professionalitzar l’ofici d’artesà en imatgeria festiva

No sabem si amb l’acumulació n’hi ha prou per dotar de veritat un tòpic, però el cert és que a la notícia trista i recent del tancament per jubilació de la botiga barcelonina Ingenio, dedicada a la imatgeria festiva, l’acompanya una de més positiva. La Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya, juntament amb el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat han impulsat un curs de professionalització de l’ofici d’imatgeria festiva, que 18 alumnes han cursat al llarg del 2015 a l’Escola Massana i que ha començat a donar els seus fruits.

I els fruits, o millor dit, les imatges nascudes al llarg del curs es podran veure fins al 13 de març a l’exposició Nova generació d’Escultors de la Festa. Les 18 obres que s’hi exposen (una per alumne) han estat la concreció dels estudis a l’Escola Massana, impartits per mestres artesans en imatgeria festiva, escultors, mestres fallers, tècnics professionals del sector, que han ensenyat l’ofici amb una transmissió dels valors propis de mestre a aprenent. A més s’ha apostat per l’aprenentatge pràctic del taller lligat a continguts tradicionals i innovadors de tècniques, materials i processos específics i capdavanters de l’ofici.

Innovació i tradició

Els alumnes han anat més enllà del vell dilema, i han creat obres moltes d’elles innovadores però sempre amb les arrels subjectes a la tradició. A tall d’exemple, a l’exposició hi trobarem les figures següents: Cleopatra de Jordi Arnau, Espasa Pere Berenguer de Vilafranca d’Aleix A. Vall – Amics dels Gegants de Montblanc, La Llúdriga de Sant Adrià de Besós de Marta Archilés, La Mulassa de Gerard Fernández i, entre d’altres, la Pipi Langstrump d’Eloi Linuesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa