Tornaveu
Portes obertes a la imatgeria festiva, als tres tombs o a les puntes per la Nit i el Dia dels Museus
Aquest cap de setmana, i fins al dimarts 18 de maig, els museus i equipaments d’arreu del territori convidaran als ciutadans a tornar a gaudir de la cultura, el patrimoni i la ciència amb ocasió de dues cites, la Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus. Amb el lema ‘El futur dels museus: Recuperar i tornar a imaginar’, hi haurà portes obertes, visites guiades, tallers, concerts, espectacles i més de 200 activitats gratuïtes, moltes amb cita prèvia o reserva anticipada per raons de seguretat sanitària.

El dissabte 15 retorna a Barcelona i l’àrea metropolitana, després de la cancel·lació de l’edició anterior, la Nit dels Museus, que enguany avança una mica l’horari (de 18 a 21 hores) per adaptar-se a la pandèmia. La Casa dels Entremesos s’hi suma a la festa, obrint les portes de les seves exposicions temporals i organitzant visites teatralitzades. Així, els visitants podran descobrir la cinquantena de figures (de gegants, bèsties, nans i capgrossos) que conformen la Imatgeria festiva de ciutat Vella.

I també podran visitar una interessant mostra de titelles tradicionals catalanes i una selecció fotogràfica sobre Les colles de la federació, festes de la Mercè.

Activitats arreu del territori

Des de dissabte i fins al dimarts 18, centres i equipaments culturals de tot Catalunya celebraran també el Dia Internacional dels Museus, una jornada que vol servir per repensar la relació dels museus amb el públic i experimentar amb nous models híbrids de consum cultural.

L’oferta de cultura popular és àmplia i variada. Al Vallès, el monestir de Sant Cugat serà l’escenari d’una sessió de narració de llegendes de la ciutat (15 de maig, 10:30h) i un concert de la Companyia Minimíssima (16 maig, 13h). A Arenys de Mar, el Museu de la Punta ofereix una visita guiada a l’exposició Un mar de tul, a càrrec del seu comissari, Joan Miquel Llodrà (15 i 16 de maig). A Igualada, el Museu de la Pell proposa la mostra 40 anys fotografiant Tres Tombs (16 maig al matí), una festa a punt de ser bicentenària.

A les comarques gironines, el Museu de l’Anxova i de la Sal organitza una conferència i sortida per reconèixer la simbologia protectora contra els mals esperits a les cases de l’Escala, mentre que a Ripoll la Farga Palau ofereix una visita guiada a un autèntic taller de farga que va tancar les portes l’any 1978.

A les comarques tarragonines, el Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc ofereix entrada gratuïta el 15 i 16 i per primera vegada es podrà visitar la seva Escola-Taller. A la província de Lleida, el Museu de Solsona proposa un matí per compartir experiències entre avis i nets recuperant objectes i jocs antics (15, 11 h).

Donem-los la veu

Enguany, l’esdeveniment s’ha volgut adreçar especialment a un dels col·lectius que més ha patit la pandèmia, la gent gran. Així, una seixantena de museus organitzen activitats especials per a elles. Destaca la iniciativa dels Museus d’Olot, que va convidar diverses persones grans a visitar els centres, triar una peça i endur-se-la a la residència per conviure amb ella durant més d’un dia. En aquest temps, el fotògraf Pep Sau va visitar-los i els va retratar amb l’obra; el resultat es podrà veure a les façanes de l’Hospici La Caritat i la residència Montsacopa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa