Pézenas té l’honor de gaudir de la peça d’imatgeria més antiga de tota Europa: un poulain (poltre) que la seva població decidí regalà a Lluís VIII gairebé fa vuit segles (1226). Una afició que el conjunt d’Occitània, que actualment té catalogades més de 60 elements d’imatgeria festiva, ha sabut fer perviure fins als nostres dies. Representants de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya s’hi desplaçaran l’1 i 2 de juliol per participar en la 1a Ronde Européene de Géants et Totems. Unes jornades per estrènyer els llaços entre les colles occitanes i catalanes i reflexionar entorn la salvaguarda, valorització i transmissió del Patrimoni Cultural Immaterial de les entitats d’imatgeria festiva.
Mateu Tres i Lluís Garcia Petit, president de l’Agrupació i assessor de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català en Patrimoni Cultural Immaterial respectivament, participaran en la taula rodona ‘Bestiari, Gegants i Dracs, caminant vers les comunitats’. Més enllà d’establir de contextualitzar clarament el concepte “Patrimoni Cultural Immaterial”, la xerrada exposarà algunes pràctiques per implicar la ciutadania en la preservació i renovació de la imatgeria.
El mateix programa de les jornades, que inclou la visita teatralitzada ‘Dins la pèl dels Gigants e Totems’ i el taller de sensibilització sobre bestiari festiu ‘Rituels étranges des Tribus Languedociennes’, apuntarà maneres. En aquest sentit, s’intercanviaran experiències entre la vintena de colles –procedents de Catalunya, Balears, Occitània, Provença, Bèlgica i Hauts-de-França—que participaran en la trobada. Entre altres, hi assistiran el Lleó i la Mulassa de Barcelona, el Drac de l’Agrupació i el Drac Boca Negra de Santa Maria del Camí.
Un dels plats forts de la Ronde serà la celebració de l’Assemblea General Constitutiva de la Fédération des Totems Occitans et Catalans (TOTEMIC). Una entitat concebuda per cohesionar el col·lectiu de bestiari festiu en l’àmbit europeu, fomentar l’intercanvi cultural entre les diferents regions i facilitar l’organització de projectes compartits. L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya hi exposarà la seva experiència com a promotora de la Catalogació del Bestiari Festiu Europeu i la Declaració del 24 de novembre com el Dia Europeu del Bestiari Festiu.