Tornaveu
L’home –o dona- de les Orelles, el gran desconegut

En el calendari festiu català hi apareixen diversos personatges sorprenents, que juguen no només amb la tradició i la imatgeria festiva, sinó també amb la imaginació de grans i petits. Ara que toca acomiadar l’any, dos personatges prendran els nostres carrers, un és molt conegut, però l’altre és encara un misteri per a molts catalans. L’home dels nassos, que surt al carrer el dia 31 de desembre i repta grans i petits a trobar-lo, amb l’única pista que té tants nassos com dies té l’any. “Hom creu que avui passa l’ésser fantàstic més monstruós que hagi pogut crear la fantasia més fecunda. Ens referim a l’home dels nassos, que posseeix tants nassos com dies té l’any”, va escriure Joan Amades al Costumari català. La tradició diu que els més petits inicien una cerca pels carrers de la seva ciutat buscant un home que suposadament ha de tenir 365 nassos, i quan al final del dia no l’han trobat i descobreixen que els seus pares els han enredat, es miren al mirall i troben l’home dels nassos, que només en té un, perquè el 31 de desembre és l’únic dia que falta. Però on se suposa que apareix l’home dels nassos? Segons Amades, al Pla de Palau, a migdia, quan es moca amb una dotzena de llençols. L’any 1997, l’associació lúdica, cultural i humorística Arca de Noè va crear un capgròs que representa l’home dels nassos a Barcelona i que passeja cada any per un racó de la ciutat on s’ha recuperat algun element del patrimoni barceloní: unes torres d’aigües a Horta, una tribuna a la plaça de la Virreina de Gràcia, el jardinet del Pedró o la cruïlla coneguda com Els Quinze, convertida en petit paisatge de Barcelona.

I qui és l’home de les orelles? El cert és que se’n sap ben poc. És el company de l’home dels nassos, que només es deixa veure el 30 de desembre, perquè, efectivament, “té tantes orelles com dies té l’any”. Tot i que comparteixen juguesca amb l’home dels nassos, mai no se’ls podrà veure junts… I no gaudeix de la popularitat del seu company d’imatgeria, fins al punt que no queda clar si es tracta d’una dona o d’un home. En algunes terres es parla de la Dona de les Orelles o el Tió de les Orelles, però és clar, la mainada també se l’imagina com un ésser monstruós, amb 365 orelles. A Catalunya havia estat una figura coneguda, però es va anar perdent, i s’ha recuperat al País Valencià. En concret, en dues poblacions, Ontinyent i Cocentaina, que donen la benvinguda a aquest personatge amb diverses activitats lúdiques.

De moment, desconeixem les arrels de l’Home- o Dona- de les orelles, i molts apunten que es tracta d’una variant de l’Home dels Nassos en algunes poblacions dels Països Catalans. Sigui com sigui, l’Home dels Nassos ve del Pirineu, on aquest personatge vivia dins d’un arbre, i el dia 31 sortia de l’interior vestit amb fulles de colors diversos i caminava en direcció a Catalunya. Per tant, i segons Amades, podria ser l’evolució d’un personatge de característiques mítiques que simbolitzava l’any i que estava representat per un arbre.

Podeu veure un vídeo de la festa de Cocentaina on els menuts busquen l’home de les orelles, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa