Tornaveu
L’Espai Festes de Sitges, consolat del bestiari festiu català

Servir com a enllaç permanent entre l’Agrupació del Bestiari Festiu i la ciutadania, i fer visible la imatgeria festiva i les activitats relacionades durant tot l’any, especialment en èpoques lluny de les festes majors. Aquestes seran les principals funcions que complirà a partir d’ara l’Espai Festes de Sitges com a nou consolat del bestiari festiu català. És el segon que s’obre a Catalunya, després de La Violeta de Gràcia, a Barcelona, i la intenció és anar ampliant el nombre cada any per poder tenir una xarxa de centres arreu del país.

La inauguració del nou consolat, que es va celebrar el passat 20 de gener, va estar presidida per la Fera Foguera i l’Àliga de Sitges, que van fer una encesa conjunta al so dels tabals. En l’acte, el secretari econòmic de l’Agrupació del Bestiari, Marc Rodero, va destacar que la importància del centre, que ha de servir com a “nexe d’unió” entre la federació amb totes les persones de Sitges. “Des d’ara la federació també estaria a disposició de tots i cadascun dels membres de les colles de bestiari de la localitat, ja que “al final sou els que tireu endavant la cultura”.

Acte d’inaguració del consolat. Els caps de colla de l’Àliga i el Drac van rebre un diploma acreditatiu i el regidor de Tradicions i Festes una rajola commemorativa

Jordi Cubillos, ambaixador 2022 del bestiari festiu i impulsor de la iniciativa dels consolats, va  explicar els mèrits del municipi i de l’Espai Festes per aquesta designació, especialment  el caràcter històric i pioner de les seves bèsties: la Fera Foguera va celebrar l’any 2022 va fer cent anys, i de l’Àliga de Sitges, construïda en 1984, va ser la primera tirar foc de tot Catalunya.

Amb aquest acte, Cubillos conclou la seva etapa com a ambaixador del bestiari festiu català, un relleu que pren el músic i comunicador Pau Benavent. El nou ambaixador va destacar que els consolats són punts “per generar sinergies i generar més cultura popular, més estima pel país, per la terra i per les tradicions”, i va recordar que “sense cultura popular mai les persones podrem ser lliures”.

Espai Festes de Sitges

Situat a la plaça dels Artistes (c/ de Joan Maragall, 36), l’Espai Festes es va inaugurar l’any passat per Corpus, per encabir i exposar totes les figures festives del municipi –l’Àliga i el Drac, els Gegants de la Vila, el cabeçut Patufet– que abans es trobaven a l’Escorxador, desmuntades i sense ser visibles al públic, i també els seus complements, com vestuari, joies, etc. Pel regidor de Tradicions i Festes de Sitges, David Martínez, amb aquest espai es vol “dignificar i posar en valor l’imaginari festiu sitgetà”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa