Tornaveu
La música de la imatgeria festiva, a La Casa dels Entremesos

A qualsevol festa major no hi falten els dracs, víbries, àligues gegants i bèsties festives, que sovint ballen acompanyats del so de timbals, gralles i flabiols. Encara que a vegades passin desapercebuts, els acompanyaments musicals –a més d’altres aspectes, com la indumentària o les coreografies– marquen el caràcter dels actes i dels elements segons els protocols festius.

A la xerrada, Gerard Pouget bussejarà en l’origen d’aquestes músiques, encara força desconegut, perquè les figures festives van néixer a les processions medievals del Corpus, “però no està clar que ballessin o només desfilessin”, explica, perquè en els llibres municipals només hi ha referències específiques als músics que acompanyaven l’àliga però no a la resta d’imatgeria.

I també parlarà sobre les diverses tipologies de formacions musicals: des d’un sol músic que fa ballar els gegants amb el flabiol i tamborí, contraposat a les cobles de ministrers, formades per cinc o sis persones, fins a bandes gralles i metalls i noves formacions que interpreten la música tradicional.

L’activitat, emmarcada en el cicle ‘Les Xerrades dels dijous’, de la Casa dels Entremesos de Barcelona, serà a les 20 h i està organitzada per l’Associació d’amics dels Gegants del Pi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa