Tornaveu
La Festa Major de Gràcia presentarà l’Àguila i l’Esbart de la Vila

Els antropòlegs afirmen que les festes es caracteritzen per a la transformació del temps i l’espai. En aquest sentit, no hi ha dubte que la Festa Major de Gràcia és paradigmàtica. Reconeguda recentment amb el Premi Nacional de Cultura 2018, enguany tornarà a trobar en la transformació dels carrers el seu tret més emblemàtic. Entre el 15 i 21 d’agost, la Vila tornarà a ser una celebració perpètua. Fidel a la línia seguida els darrers anys, el programa inclou una oferta transversal: festes populars, espectacles, àpats de germanor, tallers, xerrades, visites, activitats esportives, concerts, i un llarg etcètera.

Segons ha avançat la Fundació Festa Major de Gràcia, vint-i-un carrers i places es guarniran amb les tradicionals enramades, demostrant així l’enginy i esperit comunitari dels seus veïns. En el mateix empeny aglutinador, l’organització ha convocat el 20è Concurs de guarniments de balcons i portades, adreçat a les cases i botigues de la Vila. Qui vulgui aprofundir en l’origen dels guarniments en la festa podrà tornar a visitar les exposicions “200 anys de la Festa Major de Gràcia”, “L’Art de Guarnir el Carrer” i “Festers un any de festa”, creades en motiu del Bicentenari.

La Festa Major 2018 serà recordada per a la incorporació de nous elements i expressions festives. En l’àmbit de la imatgeria, es presentarà l’Àliga de Gràcia, considerat l’element del seguici més representatiu que pot tenir qualsevol població. La Plaça Joanic, convertida durant aquests dies en l’espai de les arts escèniques, viurà una altra presentació oficial. Dirigit per Leo Quintana, l’Esbart Vila de Gràcia prendrà el relleu dels desapareguts esbarts graciencs.

Com és habitual, les actuacions castelleres tornarà a ser un altre dels plats forts de la festa. Els Castellers de la Vila de Gràcia seran els amfitrions d’una jornada que també comptarà amb la participació dels Xiquets, la Colla Jove dels Xiquets de Valls i els Moixiganguers d’Igualada. A menys de dos mesos del Concurs de Castells de Tarragona, la Diada servirà per comprovar el nivell competitiu de les colles participants.

Tampoc faltaran al programa altres expressions de cultura popular plenament assentades a la festa: sardanes, concerts de gralles, matinades, cercaviles, música tradicional a la Plaça del Folk, gegants i un llarg etcètera. Podeu consultar tots els horaris en aquest enllaç.

Elena Carreras, pregonera de la Festa

El pregó de la Festa, dimarts 14 d’agost (19:00h) a la Plaça de la Vila de Gràcia, anirà a càrrec d’Elena Carreras, cap de servei d’Obstetrícia i Ginecologia de la Vall d’Hebron. Amb aquesta elecció, la Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte de Gràcia segueixen la línia instaurada en els darrers anys, encaminada a prestigiar la feina de ciutadans prestigiosos en el seu camp de treball, però no reconeguts pel gruix de la ciutadania.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa