Tornaveu
La cultura popular entra a les aules de Barcelona
Barcelona té noranta entitats i associacions de cultura popular i tradicional: formacions musicals, esbarts dansaires, geganters, castellers, diables, sardanes i flamenc, que mantenen viu un patrimoni cultural d’altíssim valor, però que ha de passar a les generacions futures. I una manera de fer-ho és fer entrar la cultura popular a les aules d’escoles i instituts de secundària. Això és el que fa el programa educatiu de les Cases de la Festa, ‘Fes teva la cultura popular’, que ja és a punt per a la represa del curs escolar al setembre.

El programa planteja als i les alumnes a través de tallers que coneguin la cultura popular catalana, reconeixent-la en les seves diferents representacions festives per poder-ne gaudir i participar-hi. Per això se’ls convida a dur a terme diferents activitats relacionades amb la tradició cultural de la ciutat perquè se sentin protagonistes de la festa i perquè s’animin a contribuir a la vida cultural i participativa del seu entorn. Tot plegat, amb l’objectiu final que valorin la cultura popular catalana a partir d’una experiència emotiva que els permeti descobrir com aquest patrimoni cultural viu enriqueix la vida dels ciutadans.

Els tallers són conduïts per un educador especialitzat i vinculat a alguna entitat de cultura popular, i es desenvolupen amb una metodologia participativa i experiencial que promou actituds de solidaritat, respecte i interès pel bé comú. Alhora, les activitats fomenten l’educació en valors, el coneixement i el reconeixement del patrimoni i les tradicions com a expressions de memòria i d’identitat col·lectives, i enforteixen la relació de l’alumnat amb el seu entorn més proper. I es pot anar més enllà? Sí, perquè el programa formatiu posa a disposició dels docents dels centres uns materials didàctics especialment dissenyats per a treballar a l’aula amb activitats prèvies i posteriors a les visites.

Tallers sobre gegants, bestiari, diables o catells

Alguns dels tallers que es fan, adaptats a cada cicle educatiu, són On dormen els gegants?, per a infantil i cicle inicial. Aquí els nens i nenes tindran resposta a preguntes com ara com és un gegant? Per què participa en les festes populars? En aquesta activitat participativa i lúdica, els nens i nenes descobriran el món dels gegants i dels capgrossos tot visitant-los a les cases on dormen esperant que sigui festa major. Al taller podran construir un gegant o una geganta i fer-lo ballar al ritme del seguici.

Un altre taller programat és Quin bestiari!, per al cicle superior de primària i secundària, o un Bateig de foc per al cicle mitjà i superior de primària. Per als més grans, els castellers, Un quatre de vuit amb folre i manilles. Aquest taller se centra en la transmissió dels valors de l’esforç i la solidaritat del món casteller. Els alumnes s’hi submergiran amb qüestions com quins valors fomenten les colles castelleres? Com s’apliquen quan es forma un castell? El taller permet conèixer l’evolució dels castells des dels seus orígens fins a l’actualitat i apropar-se al conjunt de valors i habilitats que es posen en joc quan es carrega un castell, fent que tots ells es posin a la pell dels castellers durant un dia.

Pots consultar el programa educatiu 2020-2021 en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa