Tornaveu
La Casa dels Entremesos, una dècada cultivant la cultura popular

A la Casa dels Entremesos hi ha exposada tota la imatgeria festiva de Ciutat Vella, i és també la seu d’una quinzena d’entitats que hi estan federades. Com explica l’entitat en un comunicat, aquest equipament té dues funcions principals: promocionar i difondre la cultura popular a través d’una gran varietat d’activitats i ser la seu social de les entitats que formen part de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Ciutat Vella. Aquesta federació l’any 1983 fruit de la unió de dues colles geganteres i amb dos projectes clars, la recuperació de la Imatgeria Festiva de la Barcelona vella i la redefinició d’un model festiu de la ciutat de Barcelona.

Actualment, la Casa dels Entremesos forma part de la xarxa desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona anomenada Cases de la Festa, que agrupa tots els espais de cultura popular i tradicional. Per celebrar aquesta dècada a l’edifici s’han preparat activitats de circ, música, cançó, ball i jocs, adreçades a tots els públics.

Així, el tret de sortida a la celebració es donarà divendres 15 de novembre (17:00h) amb jocs tradicionals a la plaça. Es crea un espai de jocs de sortija obert a tothom, sense inscripció i de lliure participació. Són jocs on l’atzar hi és present en menor o major mesura, però també es requereixen habilitats, poden ser jocs individuals, en parelles o per grups, tant reunits en una taula com dempeus al voltant del joc. I al vespre serà el torn del ball. Es presentarà la dansa catalana com una forma de relació social, entreteniment, coneixement d’informació sobre festes, geografia i costums del nostre territori. Adreçat a tots els públics, permetrà aprendre a ballar diverses danses, així com el seu context social i cultural.

Dissabte al matí es podrà fer una visita guiada a la Casa dels Entremesos, on es podran visitar les exposicions permanents d’imatgeria festiva: gegants, bestiari, nans i gegantins obertes a la ciutadania. I cap a les 11h, els cors infantils de la Coral Sant Jordi (l’Esquitx i l’Espurna) oferiran un concert de cançons ben variades. I hi haurà sorpresa final per als assistents. A les 12h serà el torn de les sardanes. S’ha preparat un taller per a persones que són assídues a les places i també per a aquelles que no han ballat mai. Els assistents podran conèixer els punts bàsics d’aquesta dansa de forma lúdica.

A la tarda, espectacle per a la família. Serà el moment del circ amb la proposta Cafuné de la Cia Du’k’tO. Es tracta d’un duet acrobàtic impulsat amb música en directe i amb la simbiosi entre el circ i la dansa. D’aquesta manera, les acrobàcies, els portés i les verticals es fusionen amb la coreografia, tot seguint una estructura teatral que trenca per moments el caràcter contemporani de la peça i la fa molt propera.

I diumenge 17 de novembre, el darrer dia de la celebració, arrencarà amb una segona visita guiada a la Casa dels Entremesos i un concert vermut a càrrec del grup Dixieland.

En format d’espectacle amb temes de swing, Dixieland, New Orleans que aconsegueix fer gaudir petits i grans, oferint un tipus de repertori molt dinàmic que combina un ampli ventall de temes de l’època.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa