Tornaveu
Gegants i bèsties barcelonines s’exposen per La Mercè
Amb motiu de les festes de La Mercè, torna la més gran exposició de bèsties barcelonines. Gegants, dracs, follets, àligues, mulasses, lleons, cavallets i prop de 170 figures de la imatgeria festiva de la ciutat es podran visitar a tres grans mostres al Born, el Palau de la Virreina i la Casa de la Caritat. Enguany s’ha volgut posar el focus en la inclusivitat, amb l’organització d’una jornada sobre bestiari i jocs tradicionals inclusius al Born en què es presentarà una nova bèstia adaptada a tots els infants de la ciutat.

El Born és bestial

Des d’avui dimarts, el Born Centre de Cultura i Memòria acull la Mostra de Dracs i Bèsties, que reuneix una seixantena de bèsties de foc provinents dels diferents barris de la ciutat. S’hi poden trobar des del Drac Volador i la Sagresaureta de la Sagrera, el drac Farfolla de la Sagrada Família, les Atzaries de Gràcia fins al follet Nèbula de Trinitat Vella, el Bretolàs de Sant Andreu, o l’Espiadimonis de Sant Martí, entre moltes altres, que demostren la imaginació, la riquesa d’estils i dissenys de la imatgeria festiva.

A l’exposició s’hi afegiran activitats paral·leles, com visites guiades i visites nocturnes teatralitzades a l’exposició i una passejada de bèsties el dia de la Mercè.

La principal novetat d’enguany serà una jornada inclusiva sobre bestiari i jocs tradicionals, que es farà dissabte 10 al matí, a la plaça comercial, amb la col·laboració de la Federació de Jocs Tradicionals. Hi haurà activitats lúdiques per tothom, la 2a Fira de Colles de Bestiari i dues xerrades, la primera a càrrec de Fàtima Ahmed, fundadora i coordinadora de Diàlegs de Dona al Raval, i una segona sobre experiències d’imatgeria festiva inclusiva. En acabar, es presentarà la primera bèstia inclusiva infantil de Barcelona, impulsada per l’Agrupació del Bestiari Festiu i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Serà apadrinada per l’Ocellaire de l’Eixample, en Normag d’Aspasim i el Drac de l’Agrupació.

La nova figura és obra de l’artista Olga Malavia a partir del disseny de l’il·lustrador Xavier Malet, que pren la forma un drac amb tres caps i diferents elements d’altres figures (una peülla de porc, una ala o una cua caragolada), per representar la diversitat del bestiari infantil de la ciutat. Està construïda en un material molt lleuger, l’espuma de poliuretà, i s’ha dissenyat perquè la puguin portar nens i nenes amb diversitat funcional.

Un cop passada la presentació oficial, la intenció és portar-la a diferents centres que treballen amb persones amb diversitat funcional per continuar treballant en la imatge i fer-la completament inclusiva. La figura encara no té nom, i per això des de l’Agrupació del Bestiari animaran als infants a trobar-li un.

La Mostra de Gegants de Barcelona

El Pati Manning de la Casa de Caritat exposarà del 10 al 23 de setembre prop d’un centenar de gegants, gegantons i gegantets dels barris de la ciutat. La inauguració serà el dissabte 10 de setembre a la tarda, amb una festa amb balls, la presentació del llibre Ara ballen els gegants, que recull de les partitures dels balls de gegants i gegantons de la ciutat, i un concert dels Ganxets, grallers del Baix Camp.

El Seguici Popular, a la Virreina

L’Exposició del Seguici Popular torna a la Virreina del 17 al 26 de setembre. S’hi podran veure els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa