Tornaveu
Foc i espectacularitat al 13è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida
Artesa de Lleida es prepara per acollir, la nit de dissabte 2 de juliol, una de les principalsmcites del bestiari popular i de foc a Catalunya. Cinc bèsties participaran en tres rondes d’enceses individuals –a banda d’una actuació final conjunta– per aconseguir un dels premis Griu. El Festival, que organitzen El Griu d’Artesa de Lleida i l’Agrupació del Bestiari Festiu, recupera així el carrer i l’espectacularitat, i es retrobarà amb el públic després d’un parèntesi de dos anys, amb l’edició de l’any 2021 suspesa i l’anterior celebrada en format virtual i des de casa.

A l’edició d’enguany hi competiran el Pollo del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), l’Espanta-Rucs de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), el Drac D’Olivella (Garraf), el Masellot de Lavern (Alt Penedès) i el Drac Nomar de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelones); per aquest últim, creat per l’escultora Dolors Sans fa menys de dos mesos, serà la seva primera gran estrena.

La cita serà a la Plaça Major i començarà al voltant de mitjanit després del correfoc amb els Rojos de Junda, la colla de diables de Juneda. El format del festival està concebut per permetre el lluïment de les bèsties i posar a prova la creativitat de les colles, amb un total de quinze enceses en tres rondes. La primera encesa intentarà dinamitzar la figura de foc per tal de cremar de manera ràpida i lluïda; la segona es farà amb el ball de protocol propi de la bèstia i la música tradicional de la colla; i l’última serà amb la música de la banda que acompanya el Festival. L’exhibició es tancarà amb una encesa conjunta i un castell tradicional de foc.

El jurat guardonarà les tres millors enceses amb un Premi Griu (recompensats amb 1.300, 1.100 i 900 euros), i la resta amb un premi a la participació (700 euros). El públic podrà participar en el premi popular (votació a través d’una aplicació mòbil), i atorgarà a la seva figura preferida 450 euros en material pirotècnic.

15a Trobada del Bestiari Festiu d’Artesa de Lleida

Abans del festival, la festa del foc comença a la tarda, amb la 15a Trobada del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. A partir de les 17.30h hi haurà una plantada de bèsties a la plaça Major i un esclat de balls, on, a més de les colles concursants, també hi participaran altres bèsties de la localitat, com el Griu i la Hydra d’Artesa de Lleida i els Gegants l’Asetra i l’Aidell, i diverses colles de cultura popular.

A més, amb la intenció d’acostar aquest esdeveniment a la ciutadania, torna el concurs d’Instagram, que premiarà al que faci la millor foto del festival a viure la pròxima edició des de dins: vestint-se de diable, encenent una bèstia i participant com a jurat i en l’entrega de premis. Les fotos es poden enviar durant tota la diada i fins al 13 de juliol, i el premiat es donarà a conèixer el 25 de juliol, coincidint amb la tradicional processó del Fanalet de Sant Jaume.

Consulteu el programa en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa