Tornaveu
Exposició inèdita de bestiari històric per celebrar el 700 aniversari del Corpus a Barcelona

Al capdavall, no cada dia es reuneixen en un mateix espai tantes figures destacades. Ens referim a la popular Cucafera de Tortosa, documentada des del segle XVI, i durant anys un exemplar únic en la geografia catalana; al Drac de Vilafranca del Penedès, que des de 1601 fa espetegar coets i llança foc per la boca; a l’Àguila de Girona, que acumula gairebé 300 anys de cercaviles a la ciutat de l’Onyar (1722); a la Mulassa de Reus, pràcticament coetània (1725); i també al Bou de Barcelona, construït -la versió actual- l’any 1993 per participar en les festes de la Mercè, Santa Eulàlia i Corpus, però documentat ja des de 1467.

Completen aquesta selecció el cap de l’Àliga de Cervera (1738), sens dubte una de les peces més reveladores del bestiari festiu històric; els caps de la mulassa (1691) i el bou (1956) de Solsona, en aquest darrer cas el més antic que es conserva a Catalunya; i les Guites de la Patum Infantil de Berga, que a mitjans dels anys cinquanta s’erigiren en les primeres bèsties pensades específicament pels infants.

L’exposició El Corpus és bestial ha estat comissariada per Nil Rider, qui destaca a Tornaveu que la situació pandèmica probablement ha afavorit poder reunir totes aquestes figures per primera vegada. També han col·laborat en l’exposició Mercè Ayora (coordinadora), Nico Alonso (producció), Arnau Cristóbal (disseny i producció audiovisual), Judit Solanich (suport lingüístic), Xavier Malet (Santa Eulàlia Bestiari Infantil), Andrea Moliner (veu en off) i Amadeu Carbó. En paral·lel a l’exposició, l’ABPC ha publicat extenses fitxes sobre el bestiari festiu exposat en el seu web corporatiu.

Exposició de la Federació Catalana de Catifaires

Amb motiu de l’exposició, la Federació Catalana de Catifaires va confeccionar una catifa floral a El Born Centre de Cultura i Memòria, situada davant la capella de Santa Eulàlia. L’obra, que va comptar amb la col·laboració de l’ABFPC i els gegants i la parròquia de Santa Maria del Mar, podrà visitar-se fins divendres 12 de febrer (20.00h). A aquesta hora, els Gegants de Santa Maria del Mar desfaran la catifa al ritme de la “Balladeta de Santa Eulàlia”. El Rei Salomó i la Reina Saba prendran part en la missa que s’oficiarà en honor a la patrona de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa