Tornaveu
El foc i la música embruixen Cervera amb l’Aquelarre

El foc, la música, les bruixes de Ponent i una explosió de cultura popular envaeixen des de fa quatre dècades els carrers de Cervera per celebrar l’Aquelarre, una gran festa que en la seva XL edició va aplegar més de 30.000 persones i es van cremar 380 quilos de pólvora. Enguany, entre el 24 i el 26 d’agost, aquest gran festival de la cultura popular afronta una nova dècada amb un programa musical al nivell dels grans festivals d’estiu, amb grups com The Pink Goats, Pastorets Rock, Lasta Sanco, Roba Estesa o l’Elèctrica Dharma. I és que l’Aquelarre de Cervera es presenta a aquesta edició amb un guardó de prestigi, el Premi Enderrock 2017 per la seva contribució en la difusió i promoció de la música i cultura catalana. Com és habitual, tots els concerts seran gratuïts i tindran lloc en emplaçaments tradicionals de la festa, com la plaça Pius XII, la plaça de Cal Racó o la plaça Major.

Els espectacles i el foc són punt fort de la celebració. La màgia i originalitat de la festa se centra en el Mascle Cabró, protagonista d’una dramatúrgia que cada any es dissenya de nou, seguint el protocol de l’encesa de la Universitat, el ball de la Polla, la invocació del Boc, l’escorreguda del Mascle Cabró i el Foqueral. Enguany es presenta l’espectacle OFF (o els plaers culpables), un retrat contemporani dels actes humans més viscerals amb relació als tabús i a l’autocensura. “OFF apaga tot filtre imposat per la societat, despulla i mostra el que no s’ha d’ensenyar, provoca, molesta i altera, et fa sentir plaer i et fa sentir culpable”, explica l’organització.

L’Aquelarre de Cervera va néixer l’any 1978 amb l’objectiu de recuperar i redescobrir el misteriós carreró de les Bruixes, crear una nova festa desvinculada de les tradicions religioses que reivindiqués la festa per la festa i recollir diners per a les activitats de l’Assemblea de Joves, entitat impulsora i creadora de la festa. El resultat va ser la realització de la festa del carreró de les Bruixes l’últim dissabte d’agost, que va consistir en una cercavila a la tarda, música en viu, espectacle de titelles amb una gran dosi de crítica social, decorats amb bruixes i entrepans amb xocolata desfeta. I el nom d’Aquelarre de Cervera va sorgir d’una associació d’idees, ja que Aquelarre significa reunió de bruixes. I avui, 41 anys després, és una referència en festes del foc i ocupa un espai privilegiat en el mapa dels esdeveniments culturals i festius de referència dels Països Catalans. Una festa que la seva organització vetlla perquè creixi encara més, però sense oblidar els orígens, mantenint un respecte escrupolós amb els elements fonamentals i reservant el protagonisme i la participació en les entitats de l’Aquelarre.

Consulteu el programa, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa