Tornaveu
El Festivitas Bestiarum potencia a Reus les activitats al carrer

Els premis Festivitas Bestiarum, atorgats amb èxit dissabte 2 de desembre a Reus, son un bon exemple de com uns premis s’han d’arrelar al territori i aconseguir any rere any augmentar la seva popularitat. A mes, aquests premis són una reivindicació del Dia Europeu del Bestiari, el 24 de novembre, fet en consonància amb les tasques per obrir-se a Europa que du a terme l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, organitzadors de l’acte i un dels impulsors d’iniciatives com la catalogació del bestiari festiu europeu.

Amb motiu de la celebració del festivitas Bestiarum s’ha dut a terme una cercavila pels carrers de Reus, ciutat que ostenta la capitalitat de la cultura catalana, i una plantada de sis bèsties que han participat d’arreu de Catalunya (el Duc de Les Roquetes, el Diabló de La Selva del Camp, el Drac Volador de La Sagrera, la Víbria de Reus i la Cabra i el Drac de Reus). Segons els organitzadors més de 2.000 persones han assistit a aquestes activitats festives de carrer. Després d’aquesta actes, a les 18:30h ha tingut lloc al teatre Bartrina de Reus la gala de celebració, presentada per l’actor, presentador i dramaturg Quim Masferrer.

Empar Moliner, Ambaixadora del Bestiari festiu 2018

Al llarg de la gala, Masferrer ha estat l’encarregat de nomenar l’escriptora Empar Moliner com a Ambaixadora del Bestiari Festiu 2018, prenent el relleu del metereòleg i presentador Tomàs Molina. A més l’actor i presentador d’El foraster ha fet l’oferiment de la propera edició del festivitas Bestiarum a Manresa, pel dissabte 24 de novembre de 2018, precisament el Dia del Bestiari Festiu Europeu.

En la concessió dels premis Best, que premien els bests (millors, en català) del Best(iari), en les dues seccions: premis per a entitats federades dins l’Agrupació i d’altres inciatives de la societat civil.

Premis Best a projectes i iniciatives de les entitats federades

D’un total d’una desena de projectes presentats, n’han quedat sis finalistes. Després de la fase de votació popular, els tres més votats han guanyat els Premis BEST a projectes i iniciatives de les entitats federades. El primer ha estat per Ebrecorrefoc i Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa, de Associació cultural Colla de diables i tambors Lo Golafre de Tortosa. El segon premi per a la Creació de l’Àliga de Cornellà de l’Agrupació Sardanista de Cornellà. I el tercer premi per a la tercera edició de la Batalla de Foc, de l’Associació Sociocultural Aimerics, Ribera d’Ondara. Pel que fa als finalistes han estat: com a primer finalista, la TTrobada de dracs i bèsties de foc, de l’Ajuntament de Cervera del Maestre; en segon lloc, el 35è aniversari del Drac de Gràcia, de l’Associació cultural colla drac de Gràcia, Barcelona, i com a tercer situat, la Porkada del Clot, de la secció Diables del Clot de l’Orfeó Martinenc. El premi per a la votació popular ha estat per la Trobada de dracs i bèsties de foc (de l’Ajuntament de Cervera del Maestre) amb un 54% d’un total de 2400 vots.

Menció especial al conseller Lluís Puig i premis als millors de la societat

En aquestes categories de premiats, el jurat ha atorgar una menció especial al Conseller de Cultura i exdirector general de Cultura Popular i Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya. Puig, actualment a Brussel·les amb la resta del Govern a l’exili, ha destacat perquè les seves accions sempre han perseguit atorgar més protagonisme al món associatiu cultural català. El jurat també ha volgut destacar seu gran coneixement i defensa de les activitats culturals i festives, així com de les persones i entitats que les fan possibles, sumat a la seva competència professional però, també, la seva proximitat i humanitat.

Pel que fa al palmarès dels premis Best a la societat, segons seccions han premiat com a personatge públic al dinamitzador cultural Xavier Cordomí, director de la Casa dels Entremesos de Barcelona, per la seva vinculació a l’àmbit del bestiari, i com a fundador de diferents entitats, entre elles el Col·lectiu Santa Fe per al bestiari festiu. El premi Best per a una entitat o associació: ha estat per Aire Nou de Baó, per la defensa de la llengua i la cultura catalanes. Es tracta d’una entitat modesta que va sorgir d’un grup de gent del poble, que treballa la cultura popular catalana de manera transversal, i que fa 20 anys que organitza diades de cultura popular a la Catalunya Nord.

Pel que fa a a la categoria d’empresa, s’ha premiat al Gremi d’Escultors i Restauradors d’Imatgeria Festiva (GERIF), una entitat de nova creació; un col·lectiu professional que, sens dubte, enfortirà i donarà un servei molt important al món de la imatgeria festiva en general, i del bestiari en particular. El premi per a un mitjà de comunicació ha estat per Fes Ta Festa, programa de ràdio liderat per Jesús Ventura i Amadeu Carbó, de llarga trajectòria i que ha sobreviscut gràcies a la seva qualitat i la implicació dels seus responsables. Per últim, el premi a la qualitat, tradició i l’estímul europeu: Fédération des Totems Occitans et Catalans. Des dels seus orígens, s’ha volgut que els Premis BEST vetllessin per a la projecció del fet del bestiari festiu en clau europea. Per aquest motiu, i a partir de la proposta que efectua la Junta de Govern de l’Agrupació, el jurat concedeix aquest premi a aquesta entitat de recent constitució, com a reconeixement a l’esforç que els ha suposat la creació de la federació, i amb la voluntat d’encoratjar-los en aquesta nova etapa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa