Tornaveu
El Festivitas Bestiarum amplia activitats amb un congrés

Festivitas Bestiarum, la gran festa del bestiari festiu europeu que tindrà lloc a Vilafranca del Penedès el pròxim dissabte 21 de novembre comptarà amb un congrés i una gal·la de premis, la Nit del Bestiari Festiu.

La gal·la pren el relleu de la primera edició que es va celebrar al Born Centre Cultural de Barcelona. L’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès acollirà aquesta festa, presentada pel periodista Xavier Graset, que atorgarà els premis Best i designarà l’ambaixador del Bestiari Festiu de 2016, que enguany ha recaigut en la periodista Rita Marzoa. A més, es concediran els premis Best a aquells projectes que hagin destacat per la seva contribució al bestiari, tant les iniciatives de la societat civil (personatge públic, associació, empresa, mitjà de comunicació i el premi especial del Jurat), com dins de les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari Festiu (projecte innovador i original, iniciativa solidària, projecte estratègic, conservació de tradicions, commemoració d’aniversaris d’entitats i figures).

La gal·la començarà quan les figures de bestiari convidades al Congrés, arribaran a l’Auditori, ja que a les 17h de la tarda es desplaçaran del Fòrum Berger Balaguer fins a l’Auditori Municipal. Entre les figures convidades destaquen el Drac de l’Agrupació del Bestiari, el Drac de Vilafranca del Penedès, el Poulain de Pézenas, que vindrà d’Occitània i que destaca per ser reconegut com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la UNESCO 2005, entre d’altres.

Així doncs, el congrés, que se celebrarà al Fòrum Berger Balaguer i que porta per títol Bestiari Festiu: definició i criteris de catalogació, presentarà diverses ponències sobre aspectes del bestiari festiu. Alguns dels oradors, entre d’altres, seran Montserrat Garrich, autora de nombrosa bibliografia relacionada amb balls i danses, la ponència de la qual serà Quan les bèsties volen ballar, o amb el títol Bestiari festiu de foc Italià, Ramon Saumell, dedicat a inventariar la fotografia de bestiari festiu, farà un recorregut sobre com el bestiari és viscut a Itàlia. Per a més informació sobre tots els ponents i les seves conferències, podeu fer clic aquí.

El congrés, que començarà a les 10h i acabarà a les 14h, segueix la direcció del que serà un dels projectes més ambiciós i de major repercussió del l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya: la confecció en els propers anys d’un catàleg complet del bestiari festiu europeu. Cal destacar que aquests darrers mesos s’ha format un comitè d’experts constituït per antropòlegs, historiadors, arxivers, constructors i experts en cultura popular per consensuar què és bestiari festiu, quins són els criteris per catalogar cada peça i quins camps ha d’incloure. “És el fruit d’un treball multidisciplinari d’altíssim nivell per catalogar cada bestiari amb el màxim rigor científic”, ha resumit el projecte Sete Udina, president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa