Tornaveu
El Festivitas Bestiarum, a punt per exhibir la disbauxa del bestiari català

Dissabte 2 de desembre del 2017, el bestiari català té una cita ineludible a Reus, capital de la Cultura Catalana d’enguany, que acull una nova edició del Festivitas Bestiarum, una gran festa que premia les millors iniciatives en l’àmbit del bestiari i que organitza l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. La trobada, com explica el president de l’Agrupació a Tornaveu, Mateu Tres, servirà per tornar a destacar aquest patrimoni cultural, de gran valor històric, gràcies al treball constant dels ciutadans i també de les entitats: “La societat catalana està cada cop més conscienciada del valor que aporta la cultura popular al conjunt de la societat i del paper que ha tingut l’associacionisme en els diferents moments històrics”.

La imatgeria festiva té forts lligams i arrels amb el territori, població o barri on es desenvolupa, i això fa que esdevinguin símbols d’identitat d’aquestes comunitats”, remarca Tres. Ara bé, és conscient que encara cal recórrer un camí llarg, de manera que el Festivitas Bestiarum és una bona oportunitat per exposar-se: “La manca d’hàbits de mecenatge i d’una legislació que l’afavoreixi genera encara massa dependència de les arques públiques. Cal sensibilitzar el teixit empresarial i a la societat perquè ens corresponsabilitzem tots plegats de preservar, dinamitzar i desenvolupar el nostre patrimoni cultural”, argumenta a Tornaveu el president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

Un presentador de luxe: Quim Masferrer

En Mateu Tres avança que el presentador d’aquesta festa serà en Quim Masferrer, que ha estat escollit amb la intenció aportar aire fresc a un acte “que sovint fem massa seriós i formal, a la cultura popular li cal una mica de disbauxa!”, apunta. I afegeix que “ens sentíem identificats, com a federació que agrupa col·lectius d’arreu del territori, amb el seu interès a través d’El Foraster per conèixer i donar a conèixer els racons més autèntics de Catalunya”.

Preguntem a Mateu Tres què més cal fer per donar valor a la cultura popular més enllà de treure el bestiari al carrer, si cal més recerca acadèmica: “Totalment d’acord, per això fa dos anys vàrem iniciar un projecte ambiciós per a la catalogació de les figures de bestiari festiu. En una primera fase, vàrem treballar amb un conjunt d’experts en diferents disciplines, quines havien de ser les premisses a catalogar, així com els criteris a seguir”. I enguany el projecte ha pres més força amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Barcelona, l’Obra Social la Caixa i l’Institut Ramon Muntaner, que ha permès començar a catalogar les diferents figures de bestiari dels territoris de parla catalana, explica. Finalment, com a assignatura pendent, Tres apunta: “Des de l’Agrupació hem d’impulsar més la recerca i l’estudi sobre el bestiari festiu. I és que el ventall de tipologies de bestiari festiu donaria per a publicar una col·lecció”.

Més informació sobre el Festivitas bestiarum, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa