Tornaveu
El bestiari festiu català, fil per randa

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va iniciar l’any 2015 un projecte de recerca per a catalogar els elements de bestiari festiu d’arreu del nostre país, amb l’objectiu d’obtenir un cens actualitzat de les figures en actiu i que fos accessible per a tota la societat a través d’Internet. I tres anys després, l’Inventari del Bestiari Català ja és una realitat, que es donarà a conèixer dimecres 25 d’abril a les 18.30h al Centre Cultural La Violeta de Gràcia. El projecte, que ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, la Fundació La Caixa, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Tal i com explica el president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Mateu Tres, l’inventari és també una garantia de llegat de tot aquest patrimoni en les dècades vinents, alhora que permet que la comunitat científica en pugui fer ús als diferents projectes de recerca, unificant criteris de catalogació i vinculant, en un futur, els elements festius amb fitxes de diferents inventaris de Patrimoni Cultural Immaterial impulsats en diferents punts del territori. De fet, remarca Tres: “Una de les metes de l’Agrupació del Bestiari en el camp de la recerca és impulsar la catalogació dels elements de bestiari festiu en l’àmbit europeu, un cop consolidat el projecte a escala del Principat”.

Però com s’ha gestat aquest inventari? “Aquesta base de dades està orientada a ser una eina de consulta especialitzada per a persones de l’àmbit de la recerca i l’estudi, ja sigui per a tesis, publicacions, treballs de recerca o qualsevol altre treball de difusió”, afegeix Mateu Tres, que explica que per fer viable l’inventari, “el 2015 es va constituir un comitè d’experts format per antropòlegs, historiadors, arxivers, constructors i experts en diferents disciplines relacionades amb el fet cultural, amb l’objectiu de consensuar la definició de què és bestiari festiu, així com els criteris per catalogar una peça, i els camps a incloure”. Després de sistematitzar aquesta informació, es va iniciar el procés de recerca, recollida i tractament d’informació sobre les figures del bestiari festiu.

Ara bé, com remarca Mateu Tres, l’inventari del Bestiari Català està en construcció permanent, “és un projecte viu, perquè encara té un llarg recorregut”. És, de fet, el tret de sortida, un tast per engrescar la societat, “per visualitzar tota la feina prèvia que s’ha dut a terme, i a partir d’aquí, mantenir un ritme constant de recollida i processament de fitxes fins a completar la pràctica totalitat de les figures de bestiari festiu del principat”.

Trobareu més informació sobre el projecte, fent clic aquí.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JoanMarc a abril 20, 2018 | 12:08
    JoanMarc abril 20, 2018 | 12:08
    Abans de completar l'escala europea no podrieu fer la de tot l'àmbit nacional dels Països Catalans?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa