Tornaveu
El bestiari festiu català en 3D, ara accessible a tothom a Internet
La més gran exposició de dracs, mulasses, lleons, gegants i capgrossos, cavallets i fins a 131 figures representatives del bestiari festiu d’arreu de Catalunya no es troba a cap casa de la festa sinó que es pot visitar a Sketchfab, la principal plataforma web dedicada a la visualització i difusió de continguts en tres dimensions. Amb aquesta iniciativa, l’Agrupació del Bestiari Festiu busca fer accessible la imatgeria i el patrimoni festiu a tothom i portar-lo a qualsevol punta del món.

“La idea és oferir una exposició més àmplia del conjunt de l’imaginari festiu que s’acostuma a veure només en moments puntuals a l’any en cada ciutat”, explica Adrià Morreres, tècnic 3D de l’Agrupació. “Amb aquest projecte qualsevol persona tindrà l’oportunitat de veure les figures al complet amb tot detall: podrà acostar-s’hi, allunyar-s’hi i rotar les peces tant com vulgui”.

El sistema ofereix també la possibilitat d’apreciar perfectament la seva textura i veure per separat la seva forma i el seu color. En alguns casos, com en el Caramot del Vendrell, el drac de foc més gran d’Europa, el visitant pot passejar-se per l’interior de la bèstia.

A la plataforma s’hi poden veure 131 figures d’arreu del país, entre elles, algunes tan emblemàtiques com el Drac de Vilafranca –el més antic de Catalunya–, el Griu de Tarragona, l’Àliga de la Ciutat de Barcelona, la Cucafera de Reus, la quimera Godra de Caldes de Montbui o el Gos Cancerber de Canovelles, amb informació sobre l’entitat l’autor i l’any de construcció, i el seu pes.

La iniciativa forma part del projecte de digitalització en 3D que l’Agrupació va posar en marxa l’any 2019. Adrià Morreres explica que el projecte també s’està fent servir per elaborar videojocs, aplicacions de realitat virtual i augmentada, i “el motiu últim és poder fer una reconstrucció perquè, en cas que la figura sigui danyada, poder treure un model el més similar possible a la versió original” i garantir així la seva conservació.

El projecte està obert a tothom: “Donem l’oportunitat de digitalitzar qualsevol figura de la imatge festiva, ja sigui propietat d’agrupacions, d’Ajuntaments o de particulars”, puntualitza Morreres. Va començar amb l’escaneig d’un centenar de bèsties festives gràcies al suport de la Fundació PuntCAT i ara ja són prop d’unes tres-centes les peces escanejades, que en el futur aniran ampliant la plataforma Sketchfab.

Bestial, un nou podcast sobre bestiari festiu

Per una altra banda, l’Agrupació de Bestiari estrena aquest mes el podcast radiofònic Bestial, per donar a conèixer curiositats i detalls del bestiari a través dels seus portadors. Elaborat per Gerard Vives, Lídia Calderón i Jaume Casas, estudiants de comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, el programa oferirà tres capítols durant els mesos de juny, juliol i agost, cadascun d’ells estarà dedicat a una figura protagonista d’algunes de les festes majors més importants del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa