Tornaveu
El bestiari de la cultura popular, fil per randa
La revista CARAMELLA dedica el seu el seu dossier central a la relació de les persones amb els animals i la seva expressió en la cultura popular. Inclou reportatges sobre el petit bestiari diabòlic medieval, els animals en el romancer popular, el bestiari festiu, els dracs o la presència d’animals en la cultura a Sardenya, entre d’altres articles. Aquest número també tracta el cuplet català, batejat com la cançó de moda, el dia a dia a pagès al segle XX o el Projecte Cançoner de Cocentaina a les escoles. També hi podem trobar un article escrit per Sàgar Malé que analitza l’aniquilació de la música a l’Afganistan, així com un petit dossier sobre les sales permanents del Museu Valencià d’Etnologia, a banda, és clar, de les seccions habituals d’associacions i les ressenyes de discs i llibres.

En aquest número, l’editorial denuncia com la situació de crisi, a banda de retallades i abusos sobre els drets socials, també ha comportat un atac a les expressions culturals. “Des del poder institucional s’està actuant amb una hostilitat depredadora contra la nostra cultura, els nostres drets lingüístics: en són exemple les mesures aprovades pel govern balear, les precedents al País Valencià, a la Franja -on fins i tot ens han manllevat el nom!; però també aquesta hostilitat contra la cultura catalana s’aplica de manera més sibil·lina, i les conseqüències són nefastes. Per sort, anem teixint la nostra xarxa, com s’ha demostrat”, rebla l’editorial. El text també adverteix que, aprofitant la conjuntura crítica i la interiorització dels missatges culpabilitzadors que s’emeten arreu, “es va soscavant tota la infraestructura cultural de què ens havíem dotat a còpia d’enorme esforç per banda de la societat civil i de l’assumpció d’importants riscos empresarials per banda d’emprenedors compromesos amb el país”.

“Afortunadament, aquesta hostilitat ha trobat una resposta ciutadana de grans dimensions que, malgrat tots els aparells de coacció i repressió que hom ha activat per mirar de contenir-la, demostra una vegada més la força del teixit associatiu i la seua enorme importància en l’articulació cultural i social del país”, sentencia l’editorial de CARAMELLA.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa