Tornaveu
Barcelona viurà el Corpus amb més ‘ous com balla’ i catifes florals

Després de dues edicions anteriors marcades per les restriccions i sense actes multitudinaris, enguany el Corpus torna a Barcelona amb més força que mai. Les primeres activitats a partir del dissabte 11, quan ja es podran visitar diverses exposicions, però oficialment la festa començarà el dimarts 14, amb el pregó al Museu Diocesà (19h) i la primera de les catifes florals, a l’Ajuntament. Fins al diumenge 19, un ampli ventall d’activitats convidaran a gaudir de la que ha estat anomenada la ‘festa de les festes’, perquè va donar a origen a molts dels elements que avui formen part de les nostres celebracions, com els gegants, els balls de diables o el bestiari.

Una vintena d’ous com balla i de catifes

Enguany hi haurà més ous com balla que mai: una vintena repartits per gairebé tots els districtes. Als més tradicionals del centre de la ciutat (com la Catedral, l’Ateneu Barcelonès, el Museu Frederic Marès) s’estrenen d’altres, com el del Seminari, el del carrer de la Llibertat i el del parc de Sant Martí.

També continuen en expansió les catifes florals, que per primer cop es podran veure al centre cívic El Sortidor, al carrer de Marià Aguiló, a la plaça de Sarrià i al Seminari. Aquests elements efímers són el fruit del treball de nombroses entitats que aquests dies aturen la seva activitat habitual i treballen per regalar-nos una explosió de colors i fragàncies. A més, tornarem a gaudir de la Ruta del Corpus pels espais del centre de la ciutat.

L’edició d’enguany, que tancarà dos anys de celebració dels 700 anys de la primera processó del Corpus pels carrers de la ciutat (l’any 1320), presenta novetats destacades, com la recuperació del panoli (o pa d’oli) com a menja tradicionalment barcelonina de la festa o dels ventalls de Corpus.

A més, també es recupera plenament la Vigília de Corpus, el dissabte 18 de juny, amb cercaviles amb els Gegants de la Ciutat i Capgrossos Macers, Gegants del Pi i de Santa Maria del Mar, que es trobaran a partir de les 20.30 h a la plaça Sant Jaume per la ballada final i llançament de pirotècnia. El diumenge serà la Processó que, després de la versió reduïda l’any anterior, torna a la normalitat amb un recorregut i format renovats. Recorrerà els carrers del centre des de la plaça nova fins a l’avinguda de la Catedral, amb la participació del Seguici Popular, que també s’exposarà a l’Ajuntament.

Exposicions

El programa es complementa amb un seguit d’exposicions. Entre elles, Corpus. 700 anys de festa a Catalunya, al Museu d’Història, mirada als orígens de la festa, a les seves arrels i a la seva pervivència fins avui. Durant la inauguració, el 15 de juny, es farà el lliurament del Diploma de la Declaració com a Festa Patrimonial d’Interès nacional del Corpus de Barcelona a l’Ajuntament de Barcelona i la Catedral de Barcelona.

La Casa dels Entremesos acollirà Corpus a Barcelona, l’exposició que Pep Fornés va preparar per al Born Centre Cultural pels 700 anys de la festa, i que la pandèmia va escorçar el seu recorregut. I al Museu Diocesà es podran visitar Barcelona al carrer. Veure i ser vist. La processó de Corpus i Corpus de Paper. Imatgeria popular recollida per Joan Amades.

Consulteu el programa en aquest enllaç.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Arantxa a juny 09, 2022 | 16:29
    Arantxa juny 09, 2022 | 16:29
    Gràcies per la informació, Només demanaria que torneu a enllaçar el pdf de la programació ja que es van fer unes correccions i la que enllaceu no està actualitzada. La Catifa de Flor i l'Ou com Balla al Parc de Sant Martí es farà el dissabte 18 de juny. Salutacions!!
  2. Icona del comentari de: Tornaveu a juny 15, 2022 | 13:04
    Tornaveu juny 15, 2022 | 13:04
    Ja hem actualitzat l'enllaç, moltes gràcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa