Tornaveu
Arriba el Corpus, l’autèntica festa popular de Barcelona
L’any 2020 farà 700 anys del naixement de la festa del Corpus a Barcelona, d’on han nascut a la majoria dels entremesos i balls populars de la ciutat. Era, en paraules de Xavier Cordomí, president de la Casa dels Entremesos, “l’autèntica festa popular de Barcelona, que va caure en decadència amb la manipulació del franquisme”, i ara, afegeix, “arrossega una xacra a sobre important”. És, per tant, un bon moment per reflexionar sobre el pes d’aquesta celebració a la ciutat, que aquest dijous 20 de juny i fins diumenge 23 acollirà un bon grapat d’activitats relacionades amb la festivitat del Corpus, algunes de les quals, a la mateixa Casa dels Entremesos.

De fet, com relata Cordomí, no és fins a l’any 1992 que es recupera la imatgeria festiva de Barcelona per al Corpus, arran d’un projecte que ell mateix va presentar a l’Ajuntament de la ciutat. “Fins a l’any 1991, la festa de dijous de Corpus a Barcelona es limitava a l’àmbit religiós, i vaig proposar crear la processó festiva de Corpus”. Fins aleshores, la processó religiosa no sortia al carrer i es quedava a l’església, però el 1992 va sortir al carrer. El mateix any que va començar la processó festiva amb diversos gegants, l’àliga, el drac i la mulassa”, recorda Cordomí. Però les dues processons, si bé segueixen el mateix recorregut, mantenen una separació: “No volíem massa connivència amb la part religiosa i la civil, tot i que ens posem d’acord en moltes coses. I progressivament es va afegint imatgeria amb més figures fins a fer una gran processó festiva”.

Però és coneguda, la festa del Corpus, entre els barcelonins? “L’ou com balla mai s’ha perdut, però ha tingut projecció exponencial, de 3 que se’n feien a Barcelona, ara se’n presenten 17. També hi ha hagut una recuperació i expansió dels guarniments florals de patis i les catifes florals, que se’n fan força més que fa una dècada”, explica el president de la Casa dels Entremesos. Ara bé, reconeix que entre el jovent hi ha un gran desconeixement de què és el Corpus: “Els que vivim a Ciutat Vella sí que ho coneixem, sobretot era un clàssic el dijous de Corpus. És una festa coneguda però no té el ressò que té la Mercè o Santa Eulàlia, tot i que el Corpus té molta història al darrer. És una festa bonica de tancament de primavera, i els entremesos llueixen més bonics que mai i la participació dels entremesos en el Corpus és molt diferent de la participació en la Mercè”. Per resoldre aquesta qüestió, Cordomí proposa “més feina de difusió per part de l’administració per sumar esforços amb les entitats”.

Enguany podeu veure el seguici popular de Barcelona en una exposició fins diumenge al vestíbul de l’Ajuntament. Us hi esperen l’Àliga de la Ciutat de Barcelona, el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, el Bou de Barcelona, la Víbria de Barcelona, el Drac de la Ciutat Vella de Barcelona, la Tarasca de Barcelona, els Cavallets Cotoners de Barcelona, els Gegants de la Ciutat, els Gegants grans del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar. I també teniu portes obertes a la Casa dels entremesos des de dijous i fins diumenge, per gaudir de la catifa de flors al pati, l’exposició d’Imatgeria festiva de Barcelona vella, l’exposició de titelles tradicionals dels segles XVIII a XXI i la de “Gegants petits, xics, camacurts i ballarics. 350 anys dels Gegants del Pi”.

La processó de Corpus serà diumenge a partir de les 19h a la plaça de Sant Jaume, amb l’actuació dels Falcons de Barcelona i Ball dels Gegants nous de la Casa de Caritat o del Corpus de Barcelona. La processó festiva de Corpus comptarà amb la participació de Coronela de Barcelona, el Seguici Popular de Barcelona, Gegants petits del Pi, Nan Cu-cut i Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, Gegants nous de la Casa de Caritat o del Corpus, Dofí de Barcelona, Falcons de Barcelona, Ball de Cercolets, Ball de Bastons de l’Esbart Català, Ball de Bastons del Seguici i Penons de Santa Eulàlia, del Pi i de Santa Maria del Mar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa