Tornaveu
Una mirada a l’antiga Maternitat de Lleida pel Dia Internacional de l’Eduació Social

Els inicis d’una professió relativament nova com l’educació social, poden tenir en les cases de beneficència com la Maternitat de Lleida alguns dels seus orígens, si bé, hi ha hagut un canvi de model, de mitjans, i fins i tot d’ideologia en la relació entre les persones assistents i els qui anaven en busca d’ajuda. Així doncs, per a la celebració del Dia Internacional de l’Educació Social el col·legi professional dels educadors socials de Catalunya (CEESC) en la seva delegació de Lleida ha decidit fer memòria al voltant de La Maternitat de Lleida. “Era un model rígid, i molt basat en una visió de l’assistència com a beneficència, però és cert que salvant les distàncies en edificis com aquest se situen els orígens de l’actual sistema de protecció”, explica Albert Font-Tarrés, membre de la delegació del CEESC a Lleida.

La jornada del dijous 4 d’octubre començarà a les 18h amb una visita guiada per l’antiga Maternitat -actual seu de la Biblioteca Pública de Lleida-, que acabarà a les 18.30h a la sala d’actes on tindrà lloc la conferència De la Maternitat a l’actual sistema de protecció, que comptarà amb el treballador social Xavier Pelegrí, expert en serveis socials i professor de la Universitat de Lleida, que va viure en persona el final de la Maternitat, i Carmen Redondo, també educadora social i membre del Col·lectiu de Protecció a la Infància del CEESC. “Molta gent no coneix la funció la Maternitat, un edifici de la Diputació de Lleida on es donava ajuda a embarassades amb pocs recursos, nens orfes i on també es realitzaven tallers per facilitar la trobada de feina”, afegeix Font-Tarrés, organitzador de les activitats proposades sota el títol La Maternitat 30 anys després.

Una celebració on la cultura popular hi és present

Probablement del binomi educació social i cultura popular no se li ha tret tot el potencial que té. Com l’esport, la cultura popular té un munt d’eines per proposar a la tasca que fan els treballadors socials amb els nens. Però no només és aquest el motiu pel qual la jornada acabarà amb l’actuació dels Bastoners del Pla de l’Aigua. “Aquesta colla, que enguany celebra deu anys de la seva existència, pels seus vestits s’ha inspirat amb els que portaven els nens de la Maternitat, ja que era habitual que per la Festa Major sortissin al carrer a fer ball de bastons i portar cavallets”, explica Font-Tarrés.

El Dia Internacional de l’Educació Social unirà diverses efemèrides al voltant de la Maternitat: els 30 anys del seu tancament, els 20 anys de la seva remodelació com a Biblioteca Pública, entre d’altres. A més, coincideix amb els trenta anys de la creació de la Direcció General d’Atenció a la Infància de la Generalitat de Catalunya. D’aleshores ençà moltes coses han canviat, apaivagant-se algunes problemàtiques i sorgint-ne de noves, però al llarg d’aquest recorregut s’ha constituït, amb tot el seu pes intel·lectual i instrumental una professió com la dels educadors socials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa