Tornaveu
Una exposició i un llibre recuperen la història del mutualisme català

L’exposició para atenció als principals moments clau de la història del mutualisme a Catalunya, des del naixement dels gremis i les confraries a l’edat mitjana, passant per l’esplendor del moviment durant la revolució industrial –quan els treballadors de les noves fàbriques s’agrupen en associacions de socors mutus per protegir-se ells i les seves famílies davant malalties o baixes per accident–, fins a arribar als nostres dies. La mostra reivindica els valors d’aquest model, fonamentat en la solidaritat i suport muto, autogestionat i sense afany de lucre, i fa referència a alguns dels reptes que ha hagut d’afrontar, com les tensions amb l’Estat per controlar-ho o la crisi econòmica i financera de 2008.

Mutualitats… es pot visitar en els jardins del Palau Robert fins al divendres 27, i després viatjarà per tot el territori català, acollida per algunes de les 31 mutualistes adherits a la Federació. De forma excepcional, dijous 19 de maig la mostra es va poder visitar a la Pedrera, coincidint amb l’acte central de commemoració dels 125 anys de l’entitat. A la jornada es va presentar un llibre commemoratiu, elaborat per Antoni Tobella, i es va celebrar una taula rodona sobre el futur del mutualisme, amb l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell, el professor d’ESADE Ceferí Soler i el professor de l’ EADA Josep M. Coll, i moderada pel president de la Federació, Jordi Busquet. Els conferenciants van coincidir en la importància de valors com l’associacionisme, la col·laboració, la simbiosi o la proximitat al territori com a peces claus de la sostenibilitat i innovació.

El dia 26 de maig conclouran les celebracions amb un acte d’economia social i solidària al Museu Frederic Marès que aplegarà a les entitats més representatives de l’economia social i solidària i alguns representants institucionals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa