Tornaveu
Un informe analitza les subvencions a Barcelona per a les entitats

Elaborat pel Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), amb la col·laboració de la Fundació Ferrer i Guàrdia, l’informe analitza en profunditat tots els aspectes relacionats amb la convocatòria per al 2014 de subvencions municipals per a projectes, activitats i serveis, especialment per a entitats sense ànim de lucre.

Amb el títol de Diagnosi de les Subvencions per a la realització de projectes, activitats i serveis, a l’informe s’analitzen els criteris de la convocatòria, les adjudicacions, els requisits de justificació i les fórmules de finançament, i es realitzen propostes de millora per a cadascuna d’aquestes qüestions.

Entre les conclusions que s’extrauen de l’estudi de la convocatòria de subvencions per al 2014, es reclama que no estigui dirigida exclusivament a entitats sense ànim de lucre. Segons l’informe es considera que hi ha certa contradicció entre la imatge que es dóna de les subvencions i la realitat, ja que hi ha àmbits i programes en els quals s’hi poden presentar empreses i altres formes jurídiques com ara cooperatives. Es documenta que d’entre els 10 projectes amb un major import atorgat, 5 han anat a empreses (dues de les quals encapçalen la llista), 4 a associacions i 1 a una cooperativa.

L’informe també pretén promoure la reflexió entre el teixit associatiu en destacar que el model de subvencions “prioritza la realització de projectes, activitats i serveis i no el suport a les associacions de forma genèrica”. A més, l’informe demana majors justificacions dels canvis que cada any hi ha en els Àmbit i els Programes subvencionables, i en els canvis en el número de projectes que cada associació pot presentar, entre d’altes. També l’informe argumenta la necessitat de més coneixement en les decisions dels criteris de la composició de la puntuació dels projectes, “així l’associació podria valorar els punts de millora del seu projecte”, de manera que es permetria “difondre els projectes més reeixits (major puntuació), generant una eina d’aprenentatge entre associacions”.

El CAB, que agrupa una trentena d’entitats amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament de l’associacionisme i dels seus valors a Barcelona, acaba l’informe demanant estendre a la ciutadania la reflexió en torn del model de subvencions a les entitats.

Dades i territorialitat

Pel que fa a les dades de l’informe, s’informa que entre el 2010 i el 2011 l’import total va caure un 7,8%, mentre que entre el 2012 i el 2013 va caure un 8,6%. Entre el 2012 i el 2014 s’ha recuperat un 2,8% en el primer any i un 7,2% en el segon, no obstant l’estudi assenyala que l’import assignat per al 2014 encara queda lluny de la xifra del 2010.

També es posa èmfasi en la distinció entre les subvencions d’àmbit ciutat i les d’àmbit del districte. Des del 2012 l’informe destaca que les subvencions d’àmbit ciutat han experimentat un creixement en detriment de les d’àmbit del districte. Des del CAB es reclama “invertir aquesta tendència per prioritzar, reconèixer i fomentar la tasca de les associacions més arrelades als districtes”.

L’informe també analitza l’eficiència en la gestió dels tràmits i valora positivament les actuacions fetes per l’Ajuntament per facilitar els tràmits, si bé considera que encara hi ha aspectes pendents de millora.

L’estudi complet es pot llegir, fent clic aquí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa