Tornaveu
Un estudi sobre l’associacionisme a Sant Joan Despí, premi Terra d’Ateneus

La proposta Cafè, billar i teatre. L’associacionisme cultural i polític a Sant Joan Despí (1874-1975): el Centre Regionalista i el Foment Cultural i Artístic, de l’historiador i periodista Alejandro Ros, ha guanyat la X Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus. Impulsat per l’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya, el premi està dotat amb 4.000 euros i la publicació del treball per part de l’editorial Afers.

El jurat de la beca ha valorat el fet de centrar l’estudi en el Baix Llobregat, “una comarca on l’ateneisme ha tingut i continua tenint molt de pes i que encara no ha estat estudiada en el marc de la convocatòria de la Beca”, i en l’època de la Restauració, un període històric també “sovint poc treballat”.

El treball posa el focus en el Centre Regionalista, o Cal Just, i el Foment Cultural i Artístic, o Cal Gil, dos  espais d’oci i cafès que van vertebrar l’associacionisme cultural i recreatiu de Sant Joan Despí i que van ser el ferment de les dues realitats polítiques i socials antagòniques de la Restauració al municipi. El primer va representar el catalanisme conservador i estava molt unit a la Lliga mentre, mentre el segon era proper al Partit Radical de Lerroux, amb un caràcter anticatalanista i d’esquerres, segons el mateix autor.

Després de la guerra civil, la vinculació del Centre amb el catalanisme va significar la mort de l’entitat, i l’any 1990 l’edifici va ser enderrocat. Per la seva banda, el Foment Cultural i Artístic de Sant Joan Despí encara segueix actiu després de més d’un segle i forma part de la Federació d’Ateneus. La seva seu està ubicada al número 54 del carrer Major i l’edifici, de planta baixa i dos pisos, està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Col·lecció Terra d’Ateneus

La col·lecció ‘Terra d’Ateneus’, de l’Editorial Afers, compta ja amb set volums publicats. El més recent, publicat el passat mes de novembre, va ser Els ateneus al Poblenou i la Barceloneta. Memòria popular de l’associacionisme cultural i polític a dos barris obrers, de María Jesús Vidal, Sheila García i Isabel Centeno. Queda pendent la publicació de l’anterior treball guanyador, L’Aliança del Poblenou i l’Ateneu Colón, la coordinació i les diferències de dues entitats populars, de la periodista Maria Favà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa