Tornaveu
Tres dies i més de tres-centes activitats per descobrir el patrimoni cultural de Catalunya

Portes obertes, visites guiades i teatralitzades, concerts, poesia, tallers i gimcanes en museus, monestirs, castells, jaciments, coves, exposicions i fins i tot cementiris. Del 9 a l’11 d’octubre, les JEP tornaran a convidar la ciutadania a descobrir, gaudir i reivindicar el patrimoni cultural amb més de 330 propostes gratuïtes arreu de Catalunya. L’edició d’enguany se centra en el valor educatiu del patrimoni, perquè aquest és “la memòria del passat” i ens ajuda a entendre’ns a nosaltres mateixos i a “saber qui som, d’on venim, on volem anar”.

Un viatge en el temps fins a una altra pandèmia, la que va patir Barcelona a principis del segle XX, i que va obligar a millorar la imatge dels pous de Montcada. Un recorregut per l’Hospitalet de Llobregat seguint les passes del Baró de Maldà. Una visita al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya on es conserven, es restauren i es custodien els materials de les diferents excavacions. Una trobada amb Eumachia, la rica empresària que va canviar Pompeia al Museu de Mataró. O la descoberta de les sales de reserva externes del Museu a Cervera, amb més d’un miler d’objectes de grans dimensions pertanyents al patrimoni industrial, tècnic i científic de Catalunya.

Aquestes són algunes de les propostes que ofereixen les JPE 2020, un esdeveniment que vol apropar el patrimoni a la societat i sensibilitzar sobre la importància de la seva conservació. L’edició d’enguany, marcada inevitablement per la pandèmia, tindrà una oferta més reduïda que anys anteriors però també més activitats adaptades al format en línia.

Desperta el Patrimoni

Seguint el lema d’enguany, Patrimoni i Educació, les JPE estrenen Desperta el Patrimoni, una activitat didàctica que convida a crear models 3D a partir de fotografies fetes amb un telèfon intel·ligent. L’activitat proposa “una nova manera d’acostar-nos al patrimoni que ens envolta i de relacionar-nos-hi”, aprofitant l’atractiu del 3D i estimulant la participació social i les ganes de compartir les descobertes amb els altres. Es podrà realitzar a diversos espais, com el Museu Episcopal de Vic, l’Etonogràfic de Ripoll, el monestir de Sant Cugat del Vallès o el Palau Moja de Barcelona.

Activitats en línia

Tot i que la majoria de les activitats seran presencials, i complint totes les mesures de seguretat sanitària, enguany s’han programat també nombroses activitats en línia. Entre aquestes propostes, destaquen per exemple un espectacle poètic a través dels clàssics de la literatura catalana, una visita virtual als espais de la Guerra Civil de Cubelles, o també una visita guiada a La Seu Vella de Lleida amb codis QR.

A més, El Vendrell, capital de la cultura Catalana 2020, estrenarà en aquestes JEP una nova web-app gratuïta, Finestres al Vendrell. Es tracta d’un itinerari audioguiat pels 10 elements patrimonials més singulars de la capital del Baix Penedès, que vol introduir promocionar la història i cultura del municipi.

Les JEP, impulsades per la Generalitat de Catalunya, compten amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

Podeu consultar totes les activitats en l’agenda en línia de les JEP.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa