Tornaveu
Tortosa s’estrena com a Capital de la Cultura Catalana implicant la ciutadania

Tortosa ha començat a caminar com a Capital de la Cultura Catalana –un projecte que arriba a la majoria d’edat– amb les primeres activitats. L’acte inaugural es va celebrar el 19 de febrer al teatre auditori Felip Pedrell, amb un espectacle que va voler reivindicar els grans noms històrics, amb interpretacions de peces del compositor tortosí Pedrell, del mestre Joan Monclús o del folklorista Joan Moreira, al costat de les figures emergents en l’actualitat de la cultura tortosina. A l’acte es va estrenar l’himne de la Capital de la Cultura Catalana, compost per Arturo Gaya, a càrrec dels Quicos.

El projecte s’ha estructurat al voltant de vuit eixos temàtics que representen les diverses expressions i maneres de viure la cultura: Paraula, Festa, Treball, Expressió Artística, Expressió Corporal i Musical, Creença, Menjar i Habitar la Ciutat i l’Espai Públic.

Aquest cap de setmana continuen les activitats amb dues propostes a l’auditori Felip Pedrell, la representació de La Tempesta de Shakespeare, amb la companyia Parking Shakespeare, i el concert de Blue Velvet, que fusiona l’electrònica amb la música clàssica i el jazz.

Entre les pròximes iniciatives, destaca l’espectacle A Vore, un projecte de mestissatge temporal i “tradificció” sobre la cultura popular de les Terres de l’Ebre, amb Ramon Balagué, Sònia Gómez i Astrio. Basat en el llibre Del Folklore Tortosí de Joan Moreira, l’espectacle fa palesa la possible convivència de la música i la dansa tradicional amb la dansa i la música contemporànies. Serà el 30 d’abril, a l’Auditori Felip Pedrell.

També s’ha programat el cicle Cada Mes Un Mos, que vol posar a l’aparador altres productes amb valor afegit de la gastronomia local, com el xocolate, els productes de l’horta, els dolços, les clementines o els rovellons, o l’abadejo, aquest mes de març, coincidint amb la Setmana Santa.

A més, com a Capital de la Cultura Catalana, Tortosa acollirà diversos esdeveniments, com el Recercat, la trobada de la coordinadora de centres de recerca; la subseu del Congrés de Jota, juntament amb Falset; les Jornades Europees del Patrimoni; la 33a Ciutat Gegantera de Catalunya; el festival de bestiari festiu i de foc Bestiarium o el festival Simfònic, amb músics de tot Catalunya.

Participació ciutadana

El projecte ha estat el resultat d’un gran procés participatiu de tota la ciutat, en el que han col·laborat més d’un centenar de persones, entre col·laboradors, experts, tècnics, membres d’entitats i assessors. A més, també es va implicar la ciutadania, que van fer arribar les seves aportacions a una crida d’idees i propostes i que han donat lloc a 85 projectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa