Tornaveu
Rescatar un poble gràcies a la cultura popular

La idea de constituir l’entitat sorgeix el 1997, durant la Festa Major de Santa Llúcia, la primera que se celebrava des del despoblament de Castelló. Un any més tard, els impulsors de l’associació convencen nou propietaris de Castelló perquè els hi cedeixen onze cases amb l’objectiu de desenrunar-les i restaurar-les. Aquest és l’escenari del Pessebre dels Estels, que enguany celebrarà la 25a edició. Els milers de visitants que hi assisteixen poden gaudir de la recreació d’un poble dels anys seixanta i setanta. Més de 250 voluntaris donen vida a les 64 escenes i oficis tradicionals -planxadores, matalassers, destil·ladors, cadiraires…- que el conformen.

L’organització del pessebre vivent ha estat un estímul per dinamitzar la vida cultural de Castelló i seguir insistint en la recuperació patrimonial. El programa de la Rústic Festa, que té lloc el darrer cap de setmana d’agost, inclou jocs tradicionals, espectacles de carrers, actuacions musicals i una Trobada d’Acordionistes de la demarcació de Lleida. Des de 2018, en col·laboració amb la direcció general de Joventut, també s’organitzen camps de treball de reconstrucció, recuperació i manteniment de les cases de Castelló.

El jurat dels V Premis Antoni Carné ha reconegut aquesta trajectòria amb el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català. El guardó es lliurarà dissabte 12 de novembre (18.00 h) al Teatre Kursaal de Manresa (passeig de Pere III, 35).

Pròxim pas, el repoblament

Per aconseguir el repoblament del poble, l’Associació Masia de Castelló ha impulsat la redacció d’un pla especial urbanístic. Des de l’entitat es desitja que aquest document pugui servir com a model per altres poblacions que es troben en la mateixa casuística. En paral·lel, s’estudia la possibilitat que la Casa Quico serveixi com a alberg i espai de cotreball.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català desitja agrair la participació de totes les entitats i particulars en els V Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Així mateix, vol agrair la implicació activa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA en l’organització d’aquest certament i en el foment de la cultura popular catalana. Finalment, desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa