Tornaveu
Prop de 300 activitats formaran Som Cultura Popular

Una quarantena d’exposicions de cultura popular, una vintena de debats, conferències, presentacions, i un extens calendari d’actuacions i tallers oberts al públic integren la mostra Som Cultura Popular que tindrà lloc a Sant Andreu, al recinte de la Fabra i Coats, del 21 al 24 de gener. A més, hi haurà mostres d’artesania, de productes i de publicacions relacionades amb la cultura popular.

Un cop tancat el programa, la Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona, Som Cultura Popular, comptarà amb prop de 300 accions repartides durant quatre dies. Han estat més de 130 les associacions que han respost de manera positiva a la crida participativa: institucions, entitats, federacions, confederacions, així com col·lectius de referència en l’àmbit científic i de la recerca que participaran activament en la trobada. Podeu descarregar el programa com a document adjunt.

La Mostra, que aplegarà els principals agents del sector de la cultura popular durant quatre dies, s’inaugurarà el proper dijous, 21 de gener, a les sis de la tarda amb una presentació i visita guiada a la quarantena d’exposicions que s’apleguen sota l’enunciat de ‘Museu nòmada’ i que, sota el guiatge del Museu etnològic, es podran visitar de manera gratuïta durant quatre dies a la Fàbrica de Creació. Després tindran lloc dues sessions específiques: un debat obert sobre cultura popular i mitjans de comunicació i un segon centrat en el rol i característiques del que coneixem com a Patrimoni Immaterial, a càrrec de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (per a més informació, podeu fer clic aquí).

Els promotors de la trobada, liderats per l’Ajuntament de Barcelona, destaquen la bona resposta rebuda per part de col·lectius de perfil tan divers com l’Associació per a la Difusió del Folklore, la Confederació Sardanista de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de

Catalunya i el Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials de la Universitat de Barcelona, el Grup de Recerca i Etnografia dels Espais Públics de l’Institut Català

d’Antropologia o l’Institut Català de la Cuina Catalana, entre altres.

Per tal de recollir el màxim de propostes rebudes de les entitats en resposta a la crida de participació feta pels organitzadors, finalment s’han articulat un total de 16 àmbits específics que, sota els enunciats de Coneix, Ensenya’t, Viu i Explica’ns, permetran tant al públic neòfit com al practicant de la Cultura Popular descobrir la

realitat de col·lectius homòlegs en un exercici inèdit de transversalitat i intercanvi d’informació.

Des d’ara i fins la inauguració de la Mostra, la pàgina web de la mostra anirà incloent de manera progressiva informació detallada sobre cadascun d’aquests 16 àmbits.

Àmbits

La primera edició de la Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona: Som Cultura Popular, s’articula en 4 grans blocs temàtics (Coneix, Ensenya’t, Viu i Explica’ns) i 16 àmbits distints:

CONEIX

– MUSEU NÒMADA. Exposicions divulgatives, en coordinació amb el Museu Etnològic (41)

•- ESPAI DE LES PANTALLES. Inclou la Mostra de cinema etnogràfic organitzada per la Generalitat de Catalunya (17 audiovisuals) i un recull d’audiovisuals produïts per entitats de Cultura Popular (41)

•- LA CULTURA POPULAR A L’ESCOLA. Per a públic infantil i familiar (8)

ENSENYA’T

– MOSTRA D’ENTITATS. Dividida entre punts d’informació (18) i estands per a col·lectius supralocals (19)

– MOSTRA EDITORIAL DE PUBLICACIONS DE CULTURA POPULAR. En col·laboració amb la biblioteca pública Manuel Arranz i amb la Tradillibreria (18).

– MOSTRA DE MITJANS DE COMUNICACIÓ DE CULTURA POPULAR. En col·laboració amb l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) (12)

– FIRA DE PRODUCTES FESTERS (9)

– FIRA DE JOGUINES DE CULTURA POPULAR. En col·laboració amb la companyia l’Anònima de Jocs (18)

VIU

– ESPAI DE LES ACTUACIONS (32)

– ESPAI GASTRONÒMIC: LA CUINA DE LA FESTA (7 tastos i degustacions). A banda, servei de bar a càrrec de l’associació del barri de Gràcia El cargol graciós durant tots els horaris de la mostra.

EXPLICA’NS

– ASSEMBLEES I REUNIONS (8)

– CURSOS DE FORMACIÓ. En gestió, adreçats a les entitats (4)

– PRESENTACIONS (30)

– DEBATS I CONFERÈNCIES (15)

– LA TRADIRÀDIO_TV (5)

– ESPAI 2.0: [email protected] DE VIQUIPEDISTES. Inclou sessió pràctica

Comentaris

  1. Icona del comentari de: mar a gener 15, 2016 | 09:09
    mar gener 15, 2016 | 09:09
    Ja sè que ho endega l'Aj de BCN però és de tots.Opino que aquestes mostres caldria fer-les en llocs on la gent viu en una altra galaxia desconeixedora de la riquesa i la varietat de la nostra cultura. Al cor de l'Hospitalet, Cornellà, Sta Coloma, Sant Adrià,etc. és on fa més falta.Parlo per experiència pròpia com a ensenyant en aquestes zones del cordó de Bcn.Cal una política cultural en aquest sentit,ja!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa