Tornaveu
Portes obertes al patrimoni català del 7 al 9 octubre

Visitar l’arxiu i el tresor de la basílica del Pi de Barcelona, acompanyats pel seu arxiver, Jordi Sacasas. Conèixer l’antic safareig públic de Santa Coloma de Gramenet i recuperar les veus de les bugaderes. Entrar a les sales de reserva i el taller de restauració del MNACTEC de Terrassa, habitualment tancades al públic. Gaudir d’un concert de Bach amb l’orgue de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. Descobrir la història i llegendes de la sal del Salí de Cambrils a Odén (Solsonès). Recórrer amb un pastor i el seu ramat una antiga carrerada de l’Hospitalet de l’Infant, per reivindicar la importància dels camins ramaders.

Són algunes de les més de 380 activitats (fins al moment) que han programat les JEP 2022, una iniciativa que se celebra a Catalunya des de 1991 i en què participen centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori.

Patrimoni i sostenibilitat

El lema de les jornades d’enguany és ‘Patrimoni sostenible’, per això són diverses les propostes que conviden a reflexionar sobre la protecció del nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l’ús dels recursos en un context marcat pel canvi climàtic. Així, el Parc de l’Agulla de Manresa organitza un recorregut per la Séquia, per descobrir la història d’aquesta obra d’enginyeria i explorar la relació de l’aigua amb el patrimoni i la biodiversitat. Sant Martí de Tous (Anoia) farà una passejada per la zona cremada de Can Gol, amb tècnics de regeneració del bosc i la seva gestió. I el Museu d’Arqueologia de Barcelona convidarà a reflexionar sobre les conseqüències del canvi climàtic i dels temporals com el Glòria i el Filomena sobre el litoral i els jaciments subaquàtics a través de l’exposició Naufragis.

Portes obertes, els oficis del patrimoni i scape rooms

Igualada, Capital de la Cultura Catalana, té un protagonisme especial en aquesta edició, i presentarà RECorreguts, una ruta guiada pel barri del Rec, amb la col·laboració del Museu de la Pell d’Igualada i l’Ajuntament.

Però hi ha moltes més propostes i per a tots els públics. Les JEP són una oportunitat de descobrir espais emblemàtics del patrimoni català, des de la casa Rocamora, la Casa Museu Amatller o els espais de Memòria Democràtica a Mundet de Barcelona fins al romànic de la Vall de Boí o els monestir de Sant Pere de Rodes i de Sant Cugat de Vallès. També es poden conèixer els professionals del patrimoni, visitant el convent dels Agustins de la Selva del Camp (Baix Camp) amb un dels seus restauradors, o la catedral de Santa Maria de Solsona guiada per l’arquitecte Carles Freixes. I entre les activitats familiars, hi trobarem propostes com ‘Templer per un dia’ al Castell dels Templers de Gardeny, o el joc Capes d’història’ pels carrers de Vilanova i la Geltrú o un scape room al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

La gran majoria d’activitats són gratuïtes però algunes requereixen reserva prèvia. Trobareu totes les activitats a lagenda en línia al web de les JEP 2022. Els museus, ajuntament, entitats culturals i associacions que hi vulguin participar poden publicar les seves activitats a fins al dimecres 28 de setembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa