Aprendre a ballar la sardana esportiva, descobrir els secrets de la construcció de pessebres, visitar els més de quaranta carruatges dels Tres Tombs o endinsar-se en la història i les emocions que amaga el Gran Teatre de la Passió de Cervera. Són algunes de les prop de seixanta activitats que ofereix una nova edició del Dia de l’Associacionisme Cultural Català (DASC), en què casals, ateneus, equipaments i entitats obren les portes per mostrar la seva feina i compartir-la amb tot el públic.
Després de dos anys marcats per la pandèmia, la festa de l’associacionisme cultural català recupera la normalitat i torna plenament al carrer, per mostrar i compartir la tasca que fan centenars d’associacions i entitats culturals i per reivindicar el seu paper fonamental en la difusió de la cultura i la cohesió social.
Entre les propostes, hi ha activitats per a tots els gustos: portes obertes a equipaments, ateneus i orfeons, exposicions, visites guiades, assajos oberts, teatre, vermuts musicals, concerts, cinefòrums i xerrades arreu del país. La celebració s’estendrà des del 2 fins al 12 de juny, però una gran part de les activitats es concentren el dissabte 4, que és la data instaurada per la Generalitat.
Teatre, per davant i per darrere
Els aficionats al teatre hi trobaran nombroses propostes: des de microteatre a l’Ateneu El Poblet a Barcelona, la lectura dramatitzada ‘365 dones a l’any’ al Centre Sant Pere Apòstol de Barcelona, una mostra dels treballs de fi de curs del l’Aula de Teatre de Caldes de Malavella, o la representació de La voz dormida al refugi antiaeri de Sant Adrià de Besòs.
A més, hi haurà visites guiades a alguns teatres emblemàtics, com la Sala Cabanyes de Mataró i el Gran Teatre de la Passió de Cervera, on el visitant podrà conèixer diferents elements utilitzats en les representacions de la Passió Medieval.
Exposicions
A Vilanova i la Geltrú, la seu de la Federació Catalana dels Tres Tombs obre portes per donar a conèixer el seu patrimoni, format per més de quaranta carros i carruatges, amb demostracions de doma, passejades amb poni i l’estrena de la peça musical La Mulassa d’en Semi. A Barcelona, la Casa dels Entremesos convida a visitar les seves exposicions permanents d’imatgeria festiva i una nova mostra del Corpus a Barcelona, documentada per Pep Fornés, que repassa la història i els elements singulars de la festa. I també a Barcelona es podrà visitar l’exposició ‘50 anys de cultura popular catalana’ de l’Associació per a la Difusió del Folklore, Adifolk.
Tallers oberts i gratuïts
La millor manera de gaudir de la cultura és participant-hi. Per això, nombroses entitats i colles ofereixen tallers, assajos i tastets de les seves activitats. L’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits de Terrassa convidarà tothom a un assaig obert de de la sardana esportiva i el Cercle Marboleny de Les Preses (La Garrotxa) ha programat les ‘Danses en ruta’, una mostra dels balls treballats durant tot el curs per l’esbart i després una ballada popular.
La Casa de la Sardana de Barcelona oferirà una jornada dedicada a comptar i repartir sardanes, mentre que a la Casa dels Entremesos hi haurà tallers de circ, de danses amb l’Esbart Català de Dansaires o de construccions humanes amb els Falcons de Barcelona per infants i joves.
A Rubí, a l’antiga estació de ferrocarrils, la Federació Catalana de Pessebristes organitza un taller de Construcció de pessebres i una visita cultural al municipi.
Altres propostes
El dijous 2 de juny el Centre de lectura de Reus proposa un recorregut literari pels espais de l’atenu que apareixen en diverses obres, mentre que l’Ateneu Santfeliuenc ha programat el dissabte 4 un matí ple d’activitats, entre elles, la presentació del projecte de Viquimarató, que impulsen diverses entitats locals.
Totes les propostes es poden trobar al web de l’Agenda Cultural. El divendres 3 es farà l’acte institucional des del Teatre Casal de Vilafranca.