Tornaveu
Neix la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya

La 28a assemblea de la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, celebrada a Castell d’Aro, aprova la seva constitució en federació.

Durant el cap de setmana del 10 i 11 de març, la quarantena d’entitats que formen part de la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya es van reunir per fer balanç de les diferents representacions que es van fer durant l’edició 2017-2018 de la temporada de pessebres. En aquesta ocasió, el municipi de Castell d’Aro, concretament el Castell de Benedormiens, edifici del segle XII protegit com a bé d’interès nacional, va ser el lloc on els socis es van reunir.

Mentre el dissabte dia 10 es va preveure una recepció i una plantada d’arbres al parc dels Estanys de la població gironina, a banda d’una sèrie de tallers de reciclatge, la veritable reunió es va iniciar diumenge 11, a les 11 del matí, prèvia recepció dels assistents. Després de l’aprovació de l’ordre de l’assemblea de 2017, dels comptes de l’entitat i altres punts d’interès, des de la direcció de la Coordinadora es va proposar la creació de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, un salt de qualitat que permetrà “l’adaptació a les noves exigències en el món de l’associacionisme, sobretot en l’àmbit institucional, econòmic i de viabilitat”.

Jordi Filella, president de la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, va creure necessari fer aquest pas: “No representa un trasbals per a nosaltres, perquè l’associació ja funcionava com una federació en l’àmbit intern. Amb la nostra proposta de convertir-nos en federació, no només treballarem com a federació, sinó que també ho serem”.

La reunió també va mostrar el mural complet que la Coordinadora va realitzar per recaptar fons per a l’edició 2017 de La Marató de TV3 dedicada a les malalties infeccioses.

A banda d’altres qüestions, l’Assemblea va aprovar per unanimitat ser membre de l’ENS de l’Associacionisme Català, entitat editora de Tornaveu.

A Castell d’Aro, 60è aniversari

L’organització d’aquesta assemblea ha recaigut al pessebre vivent de Castell d’Aro, que precisament commemorarà el seu 60è aniversari durant la temporada vinent de pessebres 2018-2019. La tradició de pessebres va iniciar-se a la vila l’any 1959 i ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi. La pròxima reunió tindrà lloc a març de 2019 a la població de Linyola.

Origen de la tradició popular

Els experts atribueixen a sant Francesc d’Assís, l’autoria de la primera escenificació viva del pessebre, l’any 1223 a Greccio, la Umbria italiana. Als Països Catalans, el primer es va escenificar l’any 1956 al poble andorrà d’Engordany i des d’allà es va estendre a tota la geografia catalana amb un conjunt d’escenes que compten amb música d’ambient o diàlegs, tot recreant diversos passatges bíblics de l’evangeli segons sant Lluc, essent-ne l’epicentre el naixement. El primer a Catalunya va ser el de Castell d’Aro, al 1959.

Les representacions dels pessebres vivents comparteixen un fet en comú: la participació multitudinària i amateur de la gent del poble, que en molts casos supera els centenars d’actors. Una circumstància que els converteix avui un dels principals referents de la cultura popular del nostre país.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep Gendrau  i Valls ofm a abril 06, 2018 | 18:17
    Josep Gendrau i Valls ofm abril 06, 2018 | 18:17
    Enhorabona. Federació. I recordeu que Sant Francesc d'Assís és el vostre Patró.Ell va fer el Pessebre Vivent a Greccio. La Vall de Rieti Itàlia n
  2. Icona del comentari de: Joan Lorenzo i Carcasó a abril 08, 2018 | 21:01
    Joan Lorenzo i Carcasó abril 08, 2018 | 21:01
    #1 Ho tenim present, moltes gràcies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa