Tornaveu
Microconferències per repensar la cultura popular

Una oportunitat magnífica per reflexionar sobre els reptes que els col·lectius de cultura de popular han d’afrontar per seguir sent útils i propers a una societat que es transforma a marxes accelerades. Així es presenten Les microconferències del Som CulturaPopular, organitzades el 26 i 27 de gener per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i l’Associació Cultural Joan Amades, en el marc del Som Cultural Popular 2018. Els nous formats comunicatius, la cultura popular com a eina educativa o les possibilitats i amenaces dels processos de patrimonialització són només alguns dels principals temes que seran exposats, debatuts i analitzats.

Les microconferències del Som Cultura Popular imitaran el format de les xerrades TED, que tant bona acollida han tingut els darrers anys arreu del món. Finalitzades les intervencions dels ponents, que seran retransmeses en streaming gràcies a la col·laboració de Vilaweb, els assistents podran realitzar les seves aportacions, ja sigui esmenant les conclusions que hauran sentit o complementant-les amb nous punts de vista. “Hem contactat amb ponents que fossin capaços d’explicar experiències d’èxit”, explica el president de l’Ens Josep Viana, per qui “les microconferències poden servir com a exemple de bona pràctica per al conjunt del teixit associatiu”.

En aquest sentit, s’han buscant ponents que tinguin un discurs teòric potent, però també estiguin molt connectats amb la realitat quotidiana de la cultura popular. Les seves intervencions de caràcter breu i sintètic, seran fàcilment difoses a les xarxes socials, on els organitzadors desitgen que el debat segueixi propagant-se i aportant nous matisos. Si desitgeu presenciar-les físicament, podeu adreçar-vos a l’Espai Xerròdrom de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats en els següents horaris:

DIVENDRES 26 DE GENER

17:00h. Buscant el Youtuber de la Cultura Popular. Clara Moraleda i Pau Díaz Solano (youtubers)

17:40h. Responsabilitat social corporativa. Oriol Cendra (tècnic de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals)

18:40h. Cultura popular, mirall dels educadors. Rosa Simeón (Agrupació Colles de Geganters de Catalunya); Montserrat Garrich i Ana Bigas (Esbart Català de Dansaires)

19:30. La cultura popular ha de cohesionar la societat? Víctor Baroja (Cia de Jocs l’Ànònima)

DISSABTE 27 DE GENER

10:00h. Els instruments tradicionals a l’escola. Alicia Morales i Teresa Soler (Projecte instruments musicals a l’escola)

10:40h. Amb la música creixo, amb la banda em faig gran. Emi Recasens (professora de la Banda Unió Musical de Tarragona)

11:40h. La cultura popular, un sector estratègic. Josep Viana (Ens de l’Associacionisme Cultural Català), Amadeu Carbó (Associació Cultural Joan Amades)

12:20h. Mira què fan els… Pau Benavent (Reporter de cultura popular a TV3)

17:00h. Patrimoni Cultural Immaterial. Què és? Lluís Garcia Petit (Institut del Patrimoni Cultural Immaterial)

17:40h. Morir d’èxit o viure l’essència. Anaís Falcó (autora tesi doctoral Patum: música i festa

18:40h. Els museus, al servei de la ciutadania. Josep Fornés (Museu Etnològic de Barcelona)

19:20h. Incorporació de noves expressions en la cultura popular. Adrià Pujol (antropòleg i escriptor)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa