Tornaveu
Memorial Candel 2010: Francesc Homs reivindica la figura de Paco Candel

El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, va reivindicar el dia 16 de març la figura de Paco Candel i va garantir el compromís del Govern amb els valors que defensava l’escriptor: «integració, estat del benestar i preservació de la identitat naciona». El portaveu del Govern va presidir l’acte de lliurament del Memorial Francesc Candel 2010, que atorga la Fundació Paco Candel i que en aquesta tercera edició ha reconegut la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la parròquia Mare de Déu de Port.

El portaveu del Govern subratllà els «valors positius» que va transmetre Candel i que ara recull la Fundació, a qui traslladà el «suport explícit» de la Generalitat de Catalunya. «Podeu comptar amb tot el recolzament que sigui possible per part del Govern de la Generalitat», va manifestar. És en aquest context que Francesc Homs anuncià la voluntat de l’executiu de commemorar el 2014 el cinquantenari d’«Els altres catalans». «Seria una manera de transmetre un missatge positiu a una societat tan atabalada com la nostra», ha dit.

Homs va lliurar el proppassat dia 16 els guardons del Memorial Francesc Candel. L’entitat ha reconegut en l’àmbit cultural la Coordinadora de Colles Castelleres, per la tasca d’integració i expansió del moviment casteller, coincidint amb la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En el terreny social ha reconegut la parròquia Mare de Déu de Port en l’any del seu centenari, per la seva trajectòria de compromís social.

El president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà, destacà la importància del món casteller, que amb el reconeixement de la UNESCO «han posat Catalunya al món», traslladant valors positius com «la integració», l’esforç o el treball en equip: «Només per la transmissió d’aquests valors ja mereixia el nostre reconeixement.» Justament, el president de la Coordinadora, Miquel Botella, destacà que es tracta d’un reconeixement del món casteller com a «vehicle de transmissió d’uns valors dels quals la nostra societat és deficitària». «Són entitats integradores i de cohesió social, on els castellers fan un treball desinteressat i sempre en equip», valors que, segons va subratllar, també defensava Paco Candel. Per part de la parròquia Mare de Déu de Port recollí el guardó el rector Josep Hortet.

En l’acte també es lliurà un diploma de reconeixement al cineasta Juan Bibián Mateo, autor del documental «L’amic Paco», dedicat a l’escriptor.

A banda del portaveu del Govern i el president de la Fundació Paco Candel, també van intervenir en l’acte: Joana Gardés, secretària de la Fundació, Enric Frigola, secretari de la junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i els guardonats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa