Tornaveu
Les conferències d’IPACIM a Mèxic arriben a l’equador

A través d’un conveni entre la confederació Ens de l’Associacionisme Cultural Català i IPACIM, Josep Viana, president de l’Ens i membre del consell assessor d’IPACIM, haurà desenvolupat fins al dia 15 de novembre quatre conferències dedicades a difondre la importància de la preservació del Patrimoni Cultural Immaterial, i el moviment associatiu català. Les conferències s’emmarquen dins d’un programa de conferències de l’entitat Interactividad Cultura y Desarrollo, la qual té un conveni de col·laboració amb IPACIM i amb l’Ens.

Actualment Viana ha realitzat ja dues conferències, la primera titulada Metodologia per al progrés dels inventaris del Patrimoni Cultural Immaterial, impartida a la Universitat de Puebla en la qual ha pogut defensar tot el coneixement adquirit al llarg de l’experiència en l’elaboració d’inventaris d’IPACIM; i la segona, La cultura popular, base de la cohesió comunitària i organització social. L’experiència de Catalunya, que ha impartit a Comissió de Cultura del Congrés d’Estat de Tlaxcala, l’equivalent al Parlament, davant, entre d’altres, del diputat Omar Milton i la senadora federal Minerva Hernández Ramos.

“És una experiència molt interessant, amb la qual constato l’interès de Mèxic per l’associacionisme cultural català, així com el coneixement de l’actualitat política catalana per part dels mexicans”, exposa Viana. En qualitat de membre del consell assessor d’IPACIM, Josep Viana ha destacat l’assistència a la conferència dedicada a la Metodologia per al progrés dels inventaris del Patrimoni Cultural Immaterial de diversos representants de catifaires mexicans que segueixen amb interès la candidatura de les catifes de flors i art efímer, que compta amb la involucració de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires i la seva presidenta Vicenta Pallarès.

L’Estat de Tlaxcala, on té la seu l’ONG amfitriona Interactividad Cultural y Desarrollo, destaca per la seva riquesa de manifestacions culturals: carnaval, catifes de flors, i, entre d’altres, festes taurines. Precisament amb representants d’aquests últims Josep Viana ha mantingut diverses entrevistes en les quals li han exposat l’interès que els desperta la manera com les Terres de l’Ebre viuen les festes de braus, i s’han començat a explorar diverses possibilitats d’intercanvis.

Per tancar el cicle de conferències que impartirà IPACIM, a través de Josep Viana, en resten dues que es duran a terme al llarg de dijous 15 de novembre a la Universitat de Tlaxcala i al Museo de Arte Popular de Ciudad de México.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa