Tornaveu
L’ENS trasllada les reivindicacions de l’associacionisme cultural a la consellera Ponsa

En un context marcat per les dificultats econòmiques i logístiques, l’ENS de l’Associacionisme Cultural ha reivindicat la importància que té l’associacionisme cultural, conformat per més de 5.000 entitats de base, com a eix vertebrador del país. Les propostes trasllades a la consellera Ponsa van ser prèviament consensuades amb les 32 entitats que conformen la confederació. La consellera Ponsa, que va voler tenir un record pels enyorats Antoni Carné i Josep Rafecas, amb qui havia tractat personalment, es va comprometre a treballar per enfortir la cultura de base.

Com a representació de l’ENS, van participar en la reunió Rosa Maria Provencio (Associació Catalana de Puntaires), Santi Riba (Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya), Albert Català (Federació Catalana de Pessebristes), Jordi Mullor (Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya), Nuri Escudé (Confederació Sardanista de Catalunya) i Josep Maria Porta (Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya).

Entre les demandes a curt termini, la Junta Directiva va sol·licitar que les restriccions exigides als activistes culturals s’equiparin amb les dels professionals. A tall d’exemple: que puguin pujar a l’escenari la mateixa quantitat de persones, independentment que formin part d’una companyia lucrativa o d’un elenc de pastorets. D’altra banda, l’ENS va sol·licitar que els organitzadors d’esdeveniments culturals siguin exclosos del confinament perimetral de cap de setmana quan estiguin desenvolupen la seva activitat. Per garantir que l’associacionisme de base pot seguir programant amb una realitat normalitat, la confederació cultural va demanar que s’ampliés aquesta prerrogativa també al públic assistent.

Durant la reunió també es van tractar problemàtiques estratègiques de l’associacionisme cultural. Concretament, l’ENS va plantejar cinc propostes prioritàries: 1) convocar els representants de l’associacionisme cultural en les reunions sectorials impulsades pel mateix Departament: 2) augmentar el pressupost que el Departament destina a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural augmenti fins al 3,5-4%; 3) prioritzar la signatura de convenis estructurals -a dos o tres anys vista- per a les federacions culturals; 4) incorporar membres de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural en el Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català; i finalment, 5) impulsar definitivament la Llei del Mecenatge Cultural, per tal que les entitats tinguin noves vies de finançament.

La consellera Ponsa es va mostrar receptiva a la majoria d’aquestes demandes. Així, en l’àmbit econòmic, va apuntar que la voluntat del govern és doblar el percentatge dels pressupostos generals destinats a Cultura, fet que suposaria un increment de recursos per l’associacionisme cultural. Tot i reconèixer que es tracta d’un projecte complicat, Ponsa també va mostrar-se disposada a treballar per aconseguir crear una “Casa de la Cultura Popular” on puguin aixoplugar-se tots els col·lectius festers de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa