Tornaveu
L’associacionisme nord-català, en lluita permanent per protegir la llengua i la cultura

Un 80% dels nord-catalans voldrien que els seus fills poguessin aprendre català a l’escola, però la realitat és molt diferent. Només el 7% dels alumnes fan l’ensenyament en català o en català i francès, i només el 20% tenen la nostra llengua com a aprenentatge opcional. És a dir, que el sistema educatiu no respon a la voluntat dels ciutadans ni de bon tros, i fins i tot, posa en perill la supervivència de la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord. En aquest context, l’associació Aire Nou de Bao vol posar un gra de sorra en la lluita per sostenir la cultura i la llengua, i organitza el festival Identi’CAT, destinat a promoure i reivindicar aquest patrimoni. Entre el 9 i el 13 de maig ha tingut lloc l’Identi’CAT 2018 a Pesillà de la Ribera i a Bao, amb activitats de tota mena, concerts, xerrades sobre la llengua i, sobretot, una oportunitat perquè els catalanoparlants mostrin als seus veïns la riquesa de la llengua i la cultura, fer-los un tast per sumar-los a la lluita.

Des de Tornaveu parlem amb el portaveu de l’entitat organitzadora de l’Identi’CAT, Aire Nou de Bao, en Bernat Casals. Ens explica que la festa ha estat un “èxit de participació”, amb una primera part de saló de l’ensenyament del català, en què hi ha hagut música, jocs, xerrades d’associacions vinculades a l’ensenyament de la llengua i una taula rodona sobre la situació de l’ensenyament del català avui i les perspectives de futur. “Amb el tema de l’ensenyament hem aconseguit asseure a la mateixa taula tots els protagonistes de l’ensenyament, generant un debat molt ric”, relata en Bernat, que amb tot, lamenta que aquells que prenen les decisions en ensenyament a la Catalunya Nord “encara no s’han posat a fer la feina que haurien de fer i que els reclama la societat que governen”.

Li demanem si creu que l’Identi’CAT ajuda a consolidar els llaços culturals entre el sud i el nord, sobretot en uns moments en què el sud la llengua i la cultura són constantment atacades per motius polítics. En aquest punt, en Bernat Casals remarca: “Al nord els catalans som minoritaris, i els catalano-parlants encara més, però fem molta feina de resistència. Al sud, certament la nostra cultura està essent atacada, però els catalans hi sou molt presents, no sou minoria. Per això aquests intercanvis –a l’Identi’CAT hi ha representants del sud-, ens serveixen més a nosaltres que als companys del sud, i els advertim que per a nosaltres, no és gens fàcil viure la nostra realitat cultural amb naturalitat”.

Des d’Aire Nou de Bau l’objectiu, com relata en Bernat Casals, és “defensar i promoure la llengua i la cultura catalanes i defensar el país i el seu patrimoni. Difondre i escampar la nostra cultura a Catalunya Nord és la nostra tasca. El que sabem fer és donar a conèixer a la gent una part de la nostra cultura i l’ús de la llengua catalana”. De fet, Casals reconeix que és més una feina de resistència que no pas d’expansió: “La nostra tasca és, de moment, preservar i enfortir allò que ja existeix, mantenir el caliu viu, i que si encara no ha pres el camí que nosaltres voldríem que prengués, ens cal resistir”.

Malgrat tot, l’entitat és optimista sobre el camí recorregut, i afronta els propers anys amb el mandat de “ser tossuts”. “Salvar la nostra cultura no és suficient, però els que no fan res per la nostra llengua i cultura tenen un problema, perquè nosaltres persistirem i no abandonarem mai”, avisa Casals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa