Tornaveu
L’antropòloga Josefina Roma, premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional

Josefina Roma comentava en una entrevista que quan va començar la seva trajectòria volia fer com els antropòlegs clàssics i anar-se’n a l’últim racó del món a fer treball de camp. Va demanar una beca per marxar a Filipines però com que els diners no li arribaven va canviar el viatge pels arxius de les congregacions religioses de la península. Aquella tasca la va fascinar i va acabar esdevenint una referència en el patrimoni immaterial i cultura popular de Catalunya i Aragó. Des de llavors ha investigat i publicat articles sobre festes, cançons tradicionals, literatura oral, romeries i especialment els goigs i altres elements de la religiositat popular.

Roma, actualment jubilada, és doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona, on va exercir com a professora durant més de 40 anys. També va col·laborar amb diversos museus i institucions científiques nacionals i va fundar els Instituts d’Antropologia Català i d’Aragó.

Com moltes dones de la seva generació, va haver de capejar amb les dificultats de ser dona, jove i antropòloga en els últims anys del franquisme, i va haver de compaginar la seva tasca investigadora i docent amb una família nombrosa.

A l’acte de lliurament dels premis, Roma va agrair el guardó i va recordar la seva estreta relació amb Joan Amades des que va fullejar un exemplar del seu pare del Folklore de Catalunya. A l’acte va intervenir el director de cultura de proximitat de l’ICUB, Carles Sala, qui va destacar la importància de la trajectòria de Roma dins el món acadèmic i l’associacionisme i la cultura popular. Per la seva banda, el vicerector de doctorat i promoció de la recerca de la Universitat de Barcelona, Dr. Xavier Roigé, va destacar de l’antropòloga la seva “excel·lència com a persona” i el fet de ser recordada constantment pels alumnes de la universitat.

Aquests guardons, que atorga anualment l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA), volen prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que han destacat en l’estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa