El programa de La Setmana de la UNESCO 2017, batejada enguany sota el lema “La UNESCO, un anhel de pau ferm i constant”, tornarà a demostrar el compromís de la Xarxa Civil UNESCO a Catalunya amb els ideals, principis i objectius de la UNESCO. Entre el 11 i 18 de novembre, estan previstes entre conferències, tallers, sessions informatives i ofertes culturals sobre les temàtiques més variades: desenvolupament sostenible, economia solidària, patrimoni cultural immaterial o els reptes de la robòtica, entre altres. La setantena d’activitats previstes, una xifra notablement superior a l’edició de l’any passat, demostra la vitalitat de moviment UNESCO a Catalunya.
En aquest marc, la seu dels Amics de la UNESCO a Barcelona (Carrer Mallorca, 207) albergarà la tradicional Trobada de Tardor de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO (FCACU), durant la qual es farà el lliurament dels 8è premis Fem Cultura amb els colors de la UNESCO. La cita, dissabte 11 de novembre (10:00h), servirà per reflexionar sobre els projectes de la FCACU en els cinc àmbits que l’entitat té definits com a prioritaris: educació, cultura i patrimoni, cooperació i solidaritat, ciència i medi ambient, i diàleg interreligiós.
Els assistents a la Trobada de Tardor tindran una bona oportunitat per conèixer dos projectes de gran valor social estretament vinculats amb la FCACU. Mònica Pereña, director de Linguapax Internacional, explicarà les principals línies de treball d’aquesta entitat que treballa per a la valoració i protecció de la diversitat lingüística mundial. Prendrà el seu relleu Eugènia Salvador, codirectora de l’Associació de Lectura Fàcil Eugènia Salvador, que explicarà les accions que duen a terme per facilitar l’accés a la lectura a tothom, i especialment als col·lectius que poden tenir-ne dèficits (escolarització deficient, immigració, senilitat, etcètera).
La Trobada es clourà amb la projecció del documental ‘Mare Nostrum. Un concert, un viatge“. Miquel Segura, president de l’Associació UNESCO Igualada, presentarà aquest visionat sobre el diàleg intercultural entre músics de diferents països, cultures i generacions.
Acta de commemoració del Dia de la UNESCO
Un dels plats forts de La Setmana serà l’acte de commemoració del Dia de la UNESCO, que enguany se celebrarà a l’Institut d’Estudis Catalans (17 de novembre, 18:00h). Joan Albert (director de la Càtedra UNESCO de la Diversitat lingüística i cultural), Pere Fullana (director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic) i Martí Boada (consultor del programa Home i Biosfera de la UNESCO) reflexionaran entorn les conseqüències ambientals i econòmiques provocades pel turisme massiu.
Declarant el 2017 com a Any del Turisme Sostenible, la UNESCO ha volgut conscienciar sobre la necessitat que el sector turístic contribueixi a la sostenibilitat del seu entorn. A Catalunya, cinc parcs naturals estan acreditats amb la Carta Europea del Turisme Sostenible: el del Montseny, el de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, el de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el del Montsant i el del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Un reconeixement que la UNESCO promou per potenciar el turisme responsable i respectuós amb el paisatge autòcton.
La Xarxa Civil UNESCO a Catalunya està formada per Càtedres UNESCO catalanes, la FCACU, el Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO i la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO Catalunya.