Tornaveu
La poesia inèdita de Palmira Jaquetti, rescatada de l’oblit

En la presentació del volum, Carme Oriol va explicar que la raó per la qual han decidit publicar el poemari és perquè esdevingui “un punt de partida perquè més persones es puguin interessar en Jaquetti i se’n facin més estudis i recerca”. Més encara amb una autora que s’ha de reivindicar com a dona i com a persona extremadament culta. Les responsables del llibre posen en valor la Palmira poetessa: “Té la marca de l’artista. Té aquestes constants de la llum, de les ales”.

La poesia de Jaquetti està profundament marcada pels seus inicis com a folklorista i compositora i sempre va mantenir unes constants que es manifesten al llarg de tota la seva creació: el món de la natura, la musicalitat, l’ús de la forma popular de la cançó i la simplicitat de la vida quotidiana. Fins i tot després de sortir de l’hospital amb una malaltia greu i patint problemes de mobilitat, va ser vitalista i optimista, com es reflecteix en la seva obra.

Més enllà de la poesia, una de les aportacions més importants de Jaquetti a la cultura catalana és la seva participació en l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Gràcies a les seves exploracions a través de la geografia catalana, va aconseguir recollir unes 10.000 cançons, i va col·laborar en catorze de les 66 missions de recol·lecció. Les memòries de Jaquetti representen un testimoni directe i d’inestimable valor històric i literari per conèixer el context històric de la vida rural dels anys 20 i 30 del segle passat. Però la presència de Jaquetti a les llibreries és escassa o nul·la. I és per això que l’any Jaquetti també mira de recuperar aquest valuós patrimoni literari i humà, una mostra de la qual és el poemari inèdit.

Podeu trobar Em lliga la beutat de cada flor a Publicacions URV

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa