Tornaveu
La macro-enquesta Panoràmic, una eina de país

Tot a punt per començar a radiografiar el tercer sector català i obtenir fotogrames molt precisos de la realitat del voluntariat i la cultura popular a Catalunya. Després d’un treball de camp i de contacte amb entitats sense ànim de lucre d’arreu del país, el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Fundació Ferrer i Guàrdia, la Pere Tarrés, l’Observatori del Tercer Sector i la Fundació Obra Social “La Caixa” han començat a enviar els qüestionaris que serviran per nodrir l’informe Panoràmic 2017, que es considera l’estudi més aprofundit sobre les entitats del teixit associatiu que es fa a Europa.

La quarta edició d’aquesta macro-enquesta, que es presentarà l’abril vinent, té dues especificitats, que explica a Tornaveu el director del CAB, Miquel Àngel Aragón: “L’edició d’enguany l’enfoquem per obtenir també dades específiques sobre l’estat del voluntariat al país, que serviran perquè el Govern pugui fer l’informe a què obliga la llei del voluntariat, aprovada el 2015. Per tant, Panoràmic s’involucra en aquesta tasca i es converteix també en una eina de país, perquè també la Generalitat s’involucra de manera més directa en el món associatiu i del voluntariat”. Per tant, conclou el director del CAB, el Panoràmic 2017 “servirà per fer la radiografia que demana la Llei del voluntariat i permet, a partir d’aquí, reforçar les polítiques de suport al voluntariat i l’associacionisme”.

Abans de donar tots els resultats, el gener del 2018 es donaran a conèixer dades sobre cultura popular que “treballem específicament amb la direcció general de Cultura de la Generalitat, que fa un itinerari específic preguntant a les entitats sobre formació en cultura popular, com s’imparteix i com es gestiona, i tot plegat es presentarà en el marc del Som Cultura Popular”, afegeix Aragón. La macro-enquesta serà resposta per unes 2.500 entitats, però com reconeixen els impulsors del projecte, és molt difícil saber exactament quantes entitats hi ha al país que estiguin funcionant. Perquè moltes no comuniquen mai la baixa al departament de Justícia, simplement deixen de fer feina però consten com a actives al registre. És per això que Aragón considera molt important la feina prèvia de treball de camp abans d’enviar els qüestionaris. Es calcula que hi ha unes 25.000 entitats actives a tot el país, de manera que si responen el 10%, “podem fer una aproximació molt interessant sobre la realitat del sector”, exposa el director del CAB.

Els objectius generals de l’enquesta de Panoràmic són: fer visible l’impacte real de les organitzacions; ajudar a fer créixer les organitzacions; crear una xarxa de col·laboració entre les organitzacions; generar una base de dades col·laborativa, oberta i accessible per a tothom, i finalment, millorar la transparència de les organitzacions.

Mésinformació del projecte i per respondre l’enquesta, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa