Tornaveu
La història d’un barri a través de la seva associació de festes

Les associacions de festes es contemplen sovint en el seu vessant més lúdic (realització del programa festiu, contactes per gestionar permisos, etcètera), però en un barri com el de la Plaça Nova de Barcelona, un “barri trinxat”, com explica Xavier Cordomí, president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, una entitat com la que presideix esdevé un testimoni històric de primer ordre dels canvis que han amenaçat un barri que avui en dia es pot afirmar que es manté unit per les Festes de Sant Roc, celebrades al voltant del 16 d’agost. És així com l’exposició La Festa Viscuda, Sant Roc 1884-1983, que es pot visitar a La Casa dels Entremesos des del 19 d’abril al 12 d’agost, explica visualment cent anys d’aquestes festes i ho fa prenent com a referència l’associació que gestiona les festes.

L’exhibició comença l’any 1884, quan es va constituir oficialment l’actual Comissió de Festes de Sant Roc i acaba l’any 1983, quan les festes van començar una etapa de profunda renovació i es van revitalitzar amb la formació de la Colla de la Plaça Nova, una colla de joves que esdevindria l’embrió de l’actual Associació de Festes de la Plaça Nova. L’exposició, en la qual es mostraran les dècades d’esplendor i decadència de la festa, acabarà essent un recorregut per moments claus del barri com ara l’ordenació urbanística entre els anys 1909 i 1911, una de les primeres agressions a la cohesió del barri, que va suposar que per tal d’obrir-se a la Via Laietana, es van demolir edificis de carrers pròxims a la Catedral. Fet que se suma a la gran vergonya dels bombardejos de l’aviació legionària italiana, aliada de l’exèrcit franquista. Les autoritats franquistes van aprofitar els efectes de l’atac aeri per continuar obrint el barri de la Gran Via, i així sorgiria l’avinguda de la Catedral. De fet, fins a l’any 1958 es van prolongar els enderrocs de les cases.

Tots aquests canvis del barri ja s’han tractat en exposicions organitzades per l’Associació de Festes de la Plaça Nova, com El barri perdut, estrenada el 2015 i prorrogada diverses vegades -tot i que en La Festa viscuda, Sant Roc 1884-1983 el principal vehicle per explicar els canvis és la festa-. Aquestes exposicions, que han permès a l’associació una excel·lent difusió de la memòria del barri i de la seva festa, s’emmarquen dins del projecte conegut com a 4 1/4, nascut el 2014 i que va reivindicar els 425 anys de l’existència de les festes Sant Roc. Un projecte que ha continuat present al llarg dels anys i que ha motivat el reconeixement de l’Associació de les Festes de la Plaça Nova amb l’atorgament del Premi Ciutat de Barcelona 2017 de Cultura Popular i Tradicional. A més, cal destacar que la festa de Sant Roc l’any passat va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

D’aquesta manera, dijous 19 d’abril a les 20h a més de la inauguració de l’exposició, a La Casa dels Entremesos se celebrarà l’atorgament del Premi Ciutat de Barcelona 2017 a l’Associació de Festes de la Plaça Nova en la categoria de Cultura Popular i Tradicional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa