Tornaveu
La força dels Pastorets per superar la Covid a través de 200 fotografies

Els Pastorets són un fenomen de cultura popular cabdal a Catalunya que s’ha convertit en un exemple de com reinventar-se i projectar-se cap al futur. I la prova és ben gràfica, com queda recollit en el viatge per 200 fotografies que proposa l’exposició fotogràfica La força dels Pastorets, que plasma en imatges la feina grups teatrals d’arreu de Catalunya van plantar cara a la Covid-19 amb noves fórmules per mantenir viva la tradició malgrat tot. Amb el comissionat pel periodista Enric Lucena, la mostra es podrà veure fins al 22 de gener a l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro de Mataró.

Organitzada per la Sala Cabanyes i la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la mostra té dues parts: La mirada dels protagonistes, amb retrats en blanc i negre del comissari, i Un país de Pastorets, amb una selecció de fotografies dels grups de Pastorets de la Coordinadora. A “La mirada dels protagonistes” s’hi poden veure retrats en blanc i negre fets pel fotògraf Enric Lucena que mostren l’equip humà que va fer possible Els Pastorets de Mataró els dos últims anys, quan l’espectacle va haver de repensar-se amb un canvi de format i l’absència d’alguns dels seus elements més definitoris per complir amb la normativa sanitària. Els retrats posen el focus en la mirada de les persones que van participar a l’espectacle nadalenc per excel·lència a la ciutat, un col·lectiu que va aconseguir tirar endavant Els Pastorets.

A “Un país de Pastorets” s’exposa una selecció d’imatges cedides per més d’una trentena de grups d’arreu de Catalunya que mostren com van adaptar l’espectacle en uns moments en què era impossible fer-lo de la mateixa manera. Alguns van canviar el text per incorporar-hi bromes relacionades amb l’actualitat; altres van modificar l’espectacle per no excedir el màxim de persones juntes que permetia la normativa o van fer l’espectacle a l’exterior.

Torna la normalitat: més de 200 representacions

Aquest Nadal unes 50 entitats de la Coordinadora oferiran més de 200 representacions en una quarantena de municipis. Tot plegat, amb la implicació d’unes 5.000 persones. De tots els grups de pastorets que hi ha al país, 32 grups són de Barcelona (50%); 13 de la Catalunya Central (20,3%); 6 del Penedès (9,4%); 6 de Girona (9,4%); 4 del Camp de Tarragona (6,2%); 2 de Lleida (3,1%) i 1 de les Terres de l’Ebre (1,6%), segons dades de la Coordinadora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa