Tornaveu
La continuïtat de La Violeta, en perill

La Violeta va inaugurar-se l’any 2012 com a seu de les entitats de cultura popular de la Vila de Gràcia. Actualment forma part de la xarxa de Cases de la Festa de Barcelona. Gestionada per la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia (CCCG), els seus pressupostos anuals superen els 140.000 €. . En declaracions a L’ Independent de Gràcia, les colles que hi tenen la seu afirmen que aquest import s’assoleix, pràcticament a parts iguals, a través de dues vies: les subvencions públiques i els ingressos autogenerats gràcies a la cessió d’espais.

Aquesta darrera partida, els ingressos propis, s’han reduit dràsticament per la manca d’activitat provocada per l’actual sanitària. En el manifest “La Violeta, en perill”, els signants alerten que la institució “no té mitjans propis per proveir de líquid l’equipament (…), ni tan sols per la via de l’endeutament”, alhora que denuncien que “des del Districte no s’ha assumit un compromís ferm i concret” de garantir-ne el futur. En aquest sentit, apunten que les aportacions públiques no són suficients per cobrir les despeses de personal ni tan sols en un exercici ordinari.

Les colles també lamenten el tracte diferencial que les institucions practiquen entre aquells equipaments públics gestionats per empreses privades i per entitats sense afany de lucre. En les primeres, tot i tenir més múscul financer, i “d’acord amb la normativa del sector públic, [l’Administració] ha garantit el compliment dels contractes concertats i s’ha compromès a cobrir les despeses de sou i materials”. El mateix hauria de passar, consideren els firmants, en els equipaments de gestió cívica, en les quals “només el titular municipal, en aquest cas el Districte de Gràcia, pot assegurar el seu futur amb la dotació suficient per fer front les necessitats mínimes per mantenir l’activitat”.

El manifest “La Violeta, en perill” està firmat per la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, entitat gestora de la institució; entitats associades a la federació (Bastoners de Gràcia, Colla Vella de Diables de Gràcia, Geganters de Gràcia, Diabòlica de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Àliga de Gràcia, Associació Cultural Colla del Drac de Gràcia) i entitats externes, com ara l’Associació de Veïns de la Vila de Gràcia, l’entitat Amics/gues de La Violeta, i Gràcia amb el Sàhara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa