Tornaveu
La Cate de Figueres, cent anys treballant per apropar la cultura a la societat
L’acte de lliurament dels Premis Antoni Carné celebrat dissabte a Manresa va desvelar l’últim dels cinc guardons que quedava per conèixer, el del BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural. El premi, dotat amb 3.000 €, va ser per al Patronat de La Catequística de Figures, per la “dinamització cultural del seu entorn, i la voluntat de fer arribar la cultura a la població més vulnerable”, a través d’una oferta cultural consolidada i transversal i oferint les seves instal·lacions com a hotel d’entitats.

El Patronat de la Catequística, que va celebrar l’any passat el seu centenari, és una de les entitats més actives de la localitat i un referent en el món cultural de la comarca i del teixit cultural català. Va néixer l’any 1921 impulsat per un grup de pares preocupats per l’educació i l’esbarjo dels seus fills. Des de llavors, el seu objectiu ha estat apropar la cultura a la ciutadania de Figueres i de tota la comarca. Ho fa a través d’una oferta molt àmplia d’activitats, que inclou cicles de teatre, cinema infantil i clàssic, òpera, putxinel·lis i música, on destaca per exemple la proposta 66 Butaques, una aposta per la música en format més proper i durant tot l’any.

L’entitat busca teixir complicitats i col·laboracions amb els altres actors culturals de la ciutat, per això s’ha configurat en un ‘hotel d’entitats’, que acull una bona varietat d’associacions de diversos àmbits socials i culturals.

Entitats finalistes

L’acte va reconèixer amb una menció especial a la Unió Anelles de la Flama de Valls i l’Associació Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes. La primera treballa des de fa cinquanta anys en la divulgació de la cultura popular i en la recuperació dels elements tradicionals del folklore vallenc, que s’havien perdut amb el temps. Així, és la responsable de la reintroducció de danses com del Ball de la Primera, el ball de Gitanes, el de Diables i d’elements festius com el Drac de Valls; a més, la UAF també ha creat nova tradició, com el gegant del Calçot o la imatgeria de Carnaval.

La Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes té un paper cabdal en la formació de joves músics de cobla i en la difusió de la sardana. L’associació comprèn a la vegada una formació de banda, una de cobla, una de Big Band, i l’Escola de música.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català desitja agrair la participació de totes les entitats i particulars en els V Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català.

Així mateix, vol agrair la implicació activa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA en l’organització d’aquest certament i en el foment de la cultura popular catalana.

Finalment, desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa