Tornaveu
Incertesa pel bloqueig del pagament de 10 milions a les entitats socials catalanes

Aquest dilluns, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies denunciava el bloqueig del Ministeri d’Hisenda a més de 10 milions d’euros destinats a projectes socials. Segons el comunicat emès per la conselleria, la suspensió dels pagaments del programa d’ajudes COSPE, (Convocatòria Ordinària de Subvencions a Projectes i Entitats), afecta projectes que promouen la cohesió social i les activitats d’educació en lleure adreçades a infants i joves. El mateix dilluns, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social Francina Alsina advertia que el bloqueig amenaça l’atenció directa de 900.000 persones en perill d’exclusió social: nens, joves, avis i altres col·lectius vulnerables.

En el moment d’escriure aquestes línies, l’aixecament del bloqueig és incert, malgrat la bona disposició que el govern espanyol i el català expressen oficialment. Responent una carta de la Taula reclamant-ne la suspensió, el ministeri d’Hisenda va emetre un comunicat argüint que no podia ordenar les transferències fins que la Generalitat no sol·licités el pagament d’aquestes partides. Unes acusacions que la consellera Dolors Bassa nega i replica, afirmant que s’han fet les gestions necessàries per desbloquejar el pagament en dues ocasions. Enfront aquesta situació d’impàs, la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya i el Consell i el Voluntariat de Catalunya han concertat reunions urgents per valorar la situació i posicionar-se.

Si es confirmés, el bloqueig del ministeri comprometria la situació financera de 531 entitats catalanes: 307 circumscrites en la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, i les 224 restants de la Direcció General de Joventut. Com a representant de més de 3.000 entitats catalanes, la Taula ha alertat que les entitats ja han gastat bona part dels pressupostos del present exercici. Unes despeses que haurien de ser sufragades amb les ajudes COSPE, i sense les quals les entitats podrien desaparèixer, acumular un endeutament crític, o haver de replantejar molt seriosament els programes previstos per l’any 2018.

S’estima que les convocatòries COSPE sufraguen el 70% de les nòmines de les 1.300 persones que treballen en aquestes entitats. Miquel Àngel Aragón, director del Consell d’Associacions de Barcelona, afirma que “la suspensió del pagament seria especialment greu per les entitats petites i mitjanes, que tenen un pressupost entre 15.000 I 45.000, i no tenen accés a xarxes de cooperació econòmica”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa