Tornaveu
Ha mort Josep Rafecas, dinamitzador del teatre català

Josep Rafecas i Jané va morir ahir, dimecres 12 de desembre, a l’edat de 69 anys. Més enllà de les responsabilitats que ha assumit, com a president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i vicepresident de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la seva figura serà recordada com un exemple de compromís i dedicació a favor de la cultura popular i l’associacionisme cultural.

És difícil entendre el compromís cívic de Josep Rafecas sense fer referència a Llorenç del Penedès, i més concretament a l’ateneu El Centre de Llorenç del Penedès, on ha exercit de falconer, bastoner, actor –més de 50 obres—, responsable de cinema i actor o director teatral.

La família Rafecas era coneguda pel seu activisme cultural, i en Josep va seguir les mateixes passes ja des de la infància. Segons recull Pere Baltà en el llibre L’altra resistència, només tenia nou anys quan va engrescar els seus companys a crear un grup de Pastorets amb l’objectiu de recaptar fons per edificar el nou campanar de l’Església Parroquial del poble.

Durant els anys del franquisme, els elencs amateurs havien exercit un paper de suplència per a mantenir vius els clàssics catalans i preservar les sales de teatre disseminades arreu del país. L’afició per a la dramatúrgia estava tan estesa, de fet, que el règim havia de tolerar que les obres fossin representades en català. Amb l’arribada de la democràcia, Rafecas participa activament en la consolidació de tota aquesta feina soterrada. 1985 és una data clau en aquest procés. No debades, se celebra el I Congrés de Teatre Amateur de Catalunya a Igualada, del qual en sorgirà la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGATC).

Durant el mandat de Rafecas, la FGATC ha aconseguit cohesionar els grups amateurs de teatre en una entitat comuna. Superant les divergències viscudes durant el primer terç del segle XX, quan molts elencs estaven adscrits a societats polítiques i en conseqüència refusaven participar en projectes compartits, la federació ha exercit d’amalgama. Paral·lelament, Rafecas va treballar molt intensament per prestigiar el teatre fet per aficionats. Tal com destacava en aquesta entrevista a TV3, el mateix nom de la federació és una declaració d’intencions: “els grups som amateurs, perquè actuem sense rebre cap remuneració; el teatre, en canvi, no és amateur. Pot ser de qualitat tant si l’interpreten amateurs com professionals”.

Per a visualitzar tot aquest talent, Rafecas va jugar un paper decisiu en la creació i consolidació de la Mostra Nacional de Teatre Amateur de Pineda de Mar, durant la qual es programa anualment una seixantena de representacions. Amb l’objectiu de seguir estenent l’afició teatral a les noves generacions, la federació també va impulsar la Mostra Juvenil Amateur de Teatre de Catalunya i la Mostra de Grups Infantils Amateurs. La tasca de promoció i divulgació del teatre popular de la FGATC va ser reconeguda el 2010 amb el lliurament de la Creu de Sant Jordi.

En l’àmbit associatiu, Rafecas també serà recordat com un dels grans responsables que l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català sigui una realitat. L’any 2005, la FGATC va ser una de les quatre federacions que van constituir la confederació amb l’objectiu que els col·lectius de cultura popular guanyessin presència mediàtica i convergissin en un espai de trobada i deliberació. Des de llavors ha format part ininterrompudament en la Junta Directiva de l’Ens, exercint les responsabilitats de tresorer i vicepresident.

El funeral de Josep Rafecas tindrà lloc a l’església de Sant Llorenç, a Llorenç del Penedès, el divendres 14 de desembre (10:30h).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa